»Vsi najboljši so nekako dirkali proti meni, da jaz ne bi zmagal,« se je Primož Roglič razgovoril o taktiki svojih tekmecev na 113. izvedbi Il Lombardia, zadnje zgodovinske klasike sezone, kjer je s sedmim mestom pristavil piko na i sanjskemu letu 2019. Na cesti med Bergamom in Comom (243 km) je najbolj občutil, kakšno vlogo ima na cesti najboljši kolesar na svetu. Roglič sezono končuje kot vodilni kolesar svetovnega niza World Toura. Zgodovinsko leto. »Na vsaki dirki sem želel najbolje opraviti na cesti. Ob koncu sezone sem tu kot prvi na lestvici. Vesel sem, da sem to sezono najboljši kolesar na svetu,« skromno pritrdi dejstvom.

Roglič je bil na klasiki »odpadlega listja« v najbolj nehvaležni vlogi. Po zmagah na Giro dell' Emilia v Bologni in Treh dolinah Vareseja, kar sta bili prvi njegovi zmagi tudi na velikih enodnevnih dirkah, je veljal za udarnega favorita. Tudi tekmeci so bili prepričani, da pot do zmage vodi prav po njegovem zavetrju ali bežeč daleč od njega. Vsi so temu tudi prilagodili taktiko. Vloga najmočnejšega moža na cesti v sobotnem popoldnevu ne bi mogla biti bolj očitna. Več želje in zanimanja, kot je pokazal v zadnjih 15 kilometrih v zaključnih delih nad jezerom Como, bolj so se tekmeci osredotočili le nanj. Tudi ko je bila zmaga praktično že oddana, se je po njegovem zavetrju delil tudi zmagovalni oder. Normalna situacija taktike v svetu kolesarstva. Imel je zgledno podporo ekipe Jumbo Visma. Ko pa je v zaključku ostal sam proti Egonu Bernalu (3. mesto), Alejandru Valverdeju (2. mesto), Jakobu Fuglsangu in ostalim velemojstrom, pa jih v boju sam proti vsem ni zmogel streti. V kolesarstvu je pač tako, da vedno ne zmaga najmočnejši. Odloča tudi taktika, sreča, izkušnje.

Kot je Roglič smiselno povedal v Comu, se je zgodilo tako kot v pregovoru Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima. »Sicer je bilo nas več kot dva, Bauke Mollema pa je izkoristil priložnost. Zasluženo je zmagal,« je privoščil zmago izkušenemu Nizozemcu, ki je na pragu kristusovih let z zgodnjim napadom izkoristil razmere in slavil prvo od petih kolesarskih »spomenikov«. Spoznanje zadnjih enodnevnih dirk sezone za Zasavca ne bi moglo biti bolj očitno. Poleg etapnih dirk zmore narediti velike stvari tudi na enodnevnih dirkah, kjer pa je treba imeti popoln dan, in vozil je šele peto veliko enodnevno dirko, prvo v vlogi prvega favorita, kar je absolutno najtežje zmagati. »Vsi so vedeli, da želim postati dober tudi na enodnevnih dirkah. Tokrat sem poskusil in predvidevam, da bo v tej vlogi odslej vedno tako. To je nekaj novega zame. To je bila najboljša vožnja na velikih klasikah doslej. Užival sem v dirki. Zdaj razmišljam naprej. Upam, da bom v prihodnosti zmagal tudi v Comu in kakšno drugo največjo dirko. Tudi enodnevne dirke so zanimive in privlačne. Vse je izkušnja za prihodnost,« je, kot je njegovo glavno vodilo, že razmišljanje obrnil naprej.

Vse, kar je Primož Roglič naredil skozi leto, mu je v veselje in zadovoljstvo. Skromen v besedah večini ugotovitev z lestvic samo prikima. Sezono končuje prvi na lestvici svetovne serije World Tour in najboljši kolesar na svetovni lestvici UCI, ki sta najpomembnejši v svetu cestnega kolesarstva. Zdaj bo zagotovo prišla še potrditev v lovorikah, ki ga bo okronala za kralja leta. Zmagal je 13 dirk v sezoni, od tega 11 v WT-razredu in dve ugledni klasiki drugega H-razreda v najimenitnejši konkurenci. Ob tem ima tudi najboljši količnik glede na število tekmovalnih dni (62). Zraven je še niz superlativov, ki ga že uvršča med največje sedanje dobe. 2019 je leto Primoža Rogliča.