Investicija v prizidek zdravstvenega doma na Vrhniki še vedno ni končana, čeprav bi glede na prvotne načrte gradnja morala biti končana konec septembra lani. Toda podobno kot v nekaterih drugih občinah je imela občina težave z izvajalcem AS Primus, ki je zašel v finančne težave in v prvih mesecih lanskega leta šel v stečaj, del na Vrhniki pa ni končal. Občina je tedaj še pod vodstvom župana Stojana Jakina začela reševati investicijo, ki ji je pred začetkom minule zime grozilo tudi vreme, pred katerim je bilo treba nedokončano gradnjo zaščititi, da ne bi prišlo do škode. Tako se je investicija, ki bi morala stati 2,433 milijona evrov, podražila in podaljšala, drugačna pa bo tudi njena struktura, kajti sprva so nameravali delo končati v eni fazi, potem so ga razdelili na tri.

Prva faza je potekala do trenutka stečaja AS Primusa, v drugi je občina prek razpisa izbrala izvajalce, ki so opravili najnujnejša dela, s katerimi so zaščiti stavbo pred uničevanjem, v tretji pa bodo dokončali investicijo. Razpis za tretjo fazo še poteka, pogodbena vrednost pa bo znana po tem, ko bodo na občini prejeli ponudbe. Je pa že zdaj znano, da bo investicija dražja, kot je bilo predvideno. »Če bi veljale cene iz druge faze, bi se skupna vrednost vsega projekta po projektantski oceni povečala za 808.164,81 evra. Verjamemo, da smo z nekaj prilagoditvami za tretjo fazo uspeli doseči kar nekaj prihranka, po drugi strani pa so se v konjukturi cene na trgu povečale. Tako bo končna cena znana po koncu razpisa oziroma po koncu del,« pravi Danijel Cukjati. Glede na bilanco odhodkov so za prizidek za zdaj iz proračuna porabili nekaj več kot 1,9 milijona evrov (dober milijon v letu 2018 in 900.000 letos). V osnutku rebalansa proračuna za leto 2020, ki naj bi ga sprejemali na decembrski seji, pa je za gradnjo zdravstvenega doma predvidenih 1,22 milijona evrov.

Obeta se še četrta faza

Župan pravi, da bo projekt končan v šestih mesecih od trenutka podpisa pogodbe z izvajalcem tretje faze, kar pomeni, da se bo zamuda glede na prvotne načrte približala dvema letoma. Zaradi zapletov pri gradnji so se morali v zdravstvenem domu malo prilagajati. Ambulante so nekaj časa delovale po prilagojenem režimu, odkar je končana druga faza, pa delo spet poteka po ustaljenih tirnicah.

Medtem ko občani upajo na čim prejšnji konec gradnje, se obeta tudi četrta faza. Okoli projekta je bilo namreč v minulih letih na Vrhniki dvignjenega precej prahu, še posebno pred lanskimi volitvami, ko je Jakinu nepravilnosti očital nadzorni odbor pod predsedovanjem njegovega predhodnika na mestu župana Marjana Riharja in pod vodstvom tedanjega pooblaščenca za primer zdravstvenega doma Gregorja Kukca, sedanjega podžupana in občinskega svetnika iz kvote Liste za razvoj Vrhnike in podeželja. V končnem poročili so Jakinu, ki je vse navedbe zavrnil, očitali več nepravilnosti. Nadzorni odbor je domnevne nepravilnosti prijavil računskemu sodišču, ki pa se o tem primeru še ni izreklo.