Sodni postopek za Softića ponavljajo, ker je višje sodišče kljub njegovemu priznanju razveljavilo obsodilno sodbo, s katero so mu februarja letos izrekli 26 let zapora.

Narok za izrek kazenske sankcije se je namreč močno razvlekel, saj je obramba poskušala dokazati, da obtoženi ni tako nasilen, kot mu očita tožilstvo. Po mnenju višjih sodnikov bi moralo prvostopenjsko sodišče svoj sklep o že sprejetem priznanju krivde obtoženega preklicati, dokaze, ki jih je izvajalo v okviru naroka za izrek kazenske sankcije, pa presojati na glavni obravnavi.

Tožilstvo v novem sodnem postopku vztraja pri očitkih o umoru in povzročitvi splošne nevarnosti. Obtoženi je 4. oktobra 2017 sredi dne v križišču Titove ceste in Ulice pariške komune streljal na avtomobil, v katerem je sedel 52-letni Rado Mitrović, katerega je sumil prijateljevanja z ženo.

Z dvema pištolama je pristopil do avtomobila, ki je stal pri rdeči luči na semaforju, razbil steklo in v vozilo izstrelil 28 nabojev. Mitrovića je pri tem ustrelil v glavo, kar je bilo zanj usodno. Poleg tega je enega od sopotnikov v avtomobilu zadel v roko, eden od izstrelkov pa je priletel v mimo vozeči avtomobil.

55-letni Softić tudi v novem sodnem postopku priznava, da je streljal na Mitrovića, a trdi, da ga ni namerno zasledoval in zločina ni načrtoval, pač pa naj bi se srečala po naključju. Trdi, da je miroljuben in nenasilen človek, ki je zločin zagrešil pod vplivom nekakšne duševne motnje ali bolezni.

Na sodišče so danes poklicali izvedenca kriminalistično tehnične stroke Gregorja Kovača, ki je kot strokovnjak za prepoznavo oseb in predmetov na fotografijah in videoposnetkih primerjal fotografije s prizorišča streljanja na Taboru in posnetke varnostnih kamer na Teznu, od koder se je pripeljal avtomobil žrtve. Ocenil je, da je na obojih tudi enako vozilo, kot ga je vozil napadalec.

Po navedbah tožilstva je to dokaz, da je obtoženi žrtev zasledoval, medtem ko je zagovornica obtoženega Tanja Kompara očitala izvedencu, da ni strokovnjak avtomobilske stroke, zato ne more presoditi, če gre v obeh primerih za isti avtomobil. Zahtevala je pritegnitev izvedenca avtomobilske stroke ter dopolnitev izvedenskih mnenj psihologije in ogled kraja, ki so ga posnele varnostne kamere.

Sodnica Maša Blažeka je njene predloge zavrnila, saj ocenjuje, da je izvedenec Kovač ustrezno strokovno pojasnil zadeve. Dokazni postopek se je s tem zaključil, v četrtek pa sledijo sklepne besede strank.

V prvotnem sojenju je sodišču izreklo Softiću za umor 25 let zapora, za povzročitev splošne nevarnosti pa eno leto in šest mesecev zapora, kar je združilo v enotno kazen 26 let zapora. To je leto manj, kot je predlagalo tožilstvo.