Smith je šele lani spomladi podaljšal svojo večletno pogodbo. Vodstvo televizije je zaprosil za odpoved pogodbe in najprej so ga prosili, naj ostane, nato pa pristali v slovo. "Upam, da bodo dejstva prevladala tudi v naši sedanji hudo razdeljeni državi, da bo resnica vedno pomembna, da bodo novinarstvo in novinarji uspešni," je dejal Smith na koncu svoje zadnje oddaje.

Smith je odstopil le dan potem, ko se je pravosodni minister Bob Barr zasebno sestal z lastnikom televizije, avstralskim medijskim magnatom Rupertom Murdochom in dan po jeznem tvitu Trumpa proti anketi televizije, pri čemer je udaril tudi po Smithu ter pogostem gostu v Smithovi oddaji, newyorškem sodniku Andrewu Napolitanu.

"Od dne, ko sem razglasil svojo predsedniško kandidaturo, nisem nikoli imel dobre ankete Fox Newsa. Kdorkoli jim dela ankete, je zanič. In tudi Fox News je precej drugačen, kot je bil v dobrih starih časih. Z ljudmi, kot je Andrew Napolitano, ki je hotel postati vrhovni sodnik in sem ga zavrnil (od takrat je grozen), Shep Smith in drugi, Fox News več ne dela za nas. Včasih je bilo drugače. Ah, ja no, sem predsednik," je v četrtek tvitnil Trump.

Smith se je pred dnevi zapletel v odmeven glasen prepir s kolegom voditeljem na televiziji Tuckerjem Carlsonom, ki je skupaj s Seanom Hannityjem in Loujem Dobbsom najbolj zvest predsedniku Trumpu.

Smith je v oddaji gostil Napolitana, ki je Trumpovo iskanje pomoči proti Josephu Bidnu označil za kršitev zakona. Carlson pa je kasneje v svoji oddaji gostil analitika, ki je Napolitana označil za bedaka. Malo je manjkalo, da je Carlson ne bi dobil po nosu.

Med šokiranimi zaradi odhoda Smitha je bil voditelj bolj gospodarsko obarvanih oddaj Neil Cavuto, ki niha med popolno zvestobo Trumpu in kritično oceno predsednikovih dejanj. Cavuto je Smitha opisal kot izjemnega voditelja z velikim srcem in integriteto.

Smith je bil za šefe televizije Fox News sicer zelo koristen, saj so lahko v času kritik, da je televizija v žepu Trumpa in republikancev, s prstom pokazali na Teksašana, ki je redno jezil gledalce, med katerimi so vsi po vrsti Trumpovi podporniki.

Zaradi Smitha je Trump začel svoje podpornike opozarjati na televizijsko alternativo Foxa One America, ki ga naravnost obožuje. Smith je redno kritiziral najhujše Trumpove izpade in opozarjal na laži, ki jim v Trumpovi vladi pravijo "alternativna dejstva".