V primeru, da ne bo napredka, nameravajo ZDA v torek povišati carine na 250 milijard dolarjev kitajskega uvoza s 25 na 30 odstotkov, Trump pa namerava do konca leta dodatno ocariniti praktično ves kitajski uvoz.

Borzni indeksi Wall Streeta so napredovali, ker nastaja optimizem, da bosta državi dosegli vsaj nek začasen dogovor brez novih carin. Morda se jim bo uspelo kaj dogovoriti glede kitajske valute. ZDA so avgusta Kitajsko označile za manipulatorko valute, ker naj bi umetno cenila juan za krepitev izvoza.

Kitajci bi lahko tudi povečali uvoz ameriških kmetijskih pridelkov in sprejeli druge manjše koncesije. Dogovor je tudi v interesu Trumpa, ki se sooča s preiskavami pred ustavno obtožbo, vsemu svetu pa je jasno, da njegove carine upočasnjujejo globalno gospodarsko rast. Recesija grozi tudi ZDA in to pred volitvami 2020.

ZDA sicer obtožujejo Kitajsko, da skuša doseči svetovno prevlado s krajo intelektualne lastnine, hekanjem, subvencijami in državnimi intervencijami na finančnih trgih.