"Ameriški in kitajski uradniki na visoki ravni dosegajo pomemben napredek v pogajanjih," se je glasil eden od Trumpovih komentarjev pogajanj na družbenem omrežju twitter.

Predsednika ZDA veseli tudi, da dogovor, ki ga želita doseči Kitajska in ZDA, ne potrebuje potrditve kongresa. "Ko bo trgovinski dogovor izpogajan, ga bom v imenu naše države podpisal sam. Hitro in čisto," je zapisal.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je Trump s svojimi zapisi poskrbel za val optimizma na borznem parketu. Vlagatelji so namreč prepričani, da bi že delni dogovor, ki ga bi lahko v tokratnem krogu pogajanj dosegli velesili, zamaknil načrtovano uvedbo novih carin.

S 15. oktobrom naj bi namreč ZDA uvedle zvišanje carin na 250 milijard dolarjev vreden uvoz iz Kitajske. 25-odstotne carine, ki že veljajo na različne izdelke, naj bi takrat dvignili na 30 odstotkov.

Trump namerava danes v Beli hiši sprejeti namestnika kitajskega premierja in glavnega trgovinskega pogajalca Liu Heja, analitiki pa si od srečanja obetajo "pozitivno novico".