Dve največji svetovni gospodarstvi sta več kot leto dni v primežu sporov v zunanji trgovini, medsebojno sta ocarinili za več sto milijard dolarjev blaga.

Kitajska se sooča z resnim pomanjkanjem svinjine, ki je eno glavnih živil v državi, saj je izbruh afriške prašičje kuge močno razredčil populacijo svinj za zakol.

Kot je na redni novinarski konferenci pojasnil tiskovni predstavnik ministrstva za trgovino Gao Feng, so kitajska podjetja nedavno začela preverjati, povpraševati in kupovati ameriške kmetijske proizvode, izvršila so nakup večjih količin prašičjega mesa in soje. Natančnih količin ob tem ni navedel.

»Povpraševanje po visokokakovostnih kmetijskih proizvodih je na Kitajskem zelo veliko,« je poudaril Gao.

Peking je v začetku meseca poudaril, da bodo visokokakovostni kmetijskih proizvodi, vključno s prašičjim mesom in sojo, izvzeti iz carin. Nov krog trgovinskih pogajanj med državama je sicer predviden za oktober.

Gre še za en znak popuščanja napetosti v trgovini med ZDA in Kitajsko, potem ko se je ameriški predsednik Donald Trump odločil, da bo za 1. oktober napovedane višje carine na 250 milijard dolarjev vreden uvoz iz Kitajske uvedel 15. oktobra.