Posel prodaje delnic Mercatorja sega v leto 2006, Jankovića pa sumijo, da se je z vrsto zapletenih poslovnih transakcij izognil plačilu davka. 47.000 delnic je namreč uradno prodala družba Electa Inženiring, ki je bila v lasti podjetja županovih sinov Damijana in Jureta Jankovića. Preiskovalci pa so prepričani, da je podjetje takrat nadzoroval ljubljanski župan, in da je bil tako on dejanski lastnik delnic, ki so bile pri Electi parkirane do prodaje.

V tej zadevi je bila pred slabim tednom vložena obtožnica zoper tri fizične in eno pravno osebo, poroča spletni portal. Ovadba je bila sicer podana pred petimi leti, sodna preiskava pa se je končala pred letom dni.

Janković je pred dobrim mesecem za RTV Slovenija zatrdil, da od prodaje leta 2004 s podjetjem Electa Holding nima ničesar.

Zadeva Gramozna jama pa sega v leto 2009. Zoran Janković naj bi v tem primeru zlorabil svoj položaj in družbi Grep, ki je gradila Stožice, pridobil za 1,4 milijona evrov premoženjske koristi, obenem pa naj bi z lažnimi dokumenti Grepu omogočili pridobitev 5,5 milijona evrov posojila v Banki Koper. Obtožnica je bila vložena zoper pet fizičnih in eno pravno osebo, med soobtoženimi pa naj bi bili podžupanja Jadranka Dakić ter Uroš Ogrin in Zlatko Sraka iz Grepa.