Marsikdo bi morda na tem mestu privoščljivo pripomnil, da če se že kdaj zmotimo za druge, je pravično, da se kdaj tudi zase. Res je, v tem je neka pravica in tudi ko si napovedujemo vreme zase, se lahko uštejemo, podobno kot za druge. To je dokaz, da skušamo delati najbolje, kar zmoremo, in da nikoli ne mešetarimo z napovedmi. Tudi moker sem že bil, ker nisem pravočasno predvidel dežja, včasih pa le zaradi tega, ker sem tvegal in si rekel, če bom pa moker, bom pač moker.

Tu se postavi vprašanje, kako sprejeti dejstvo, da gre vreme po malce drugačni poti od napovedi. Ali naj se v zgodnjem jutru, tam nekje sredi Gorenjske, obrnem in pokopljem svoje načrte in prijetno doživljanje hribov? Ah, tako hitro pa spet ne gre obupati! Oblačnost se od oblačnosti namreč razlikuje. Nekaj povsem drugega je, če je nad nami debel oblačni sloj, ki ovija tudi vrhove gora, kot pa, na primer, če gre le za razmeroma tanko plast nizke oblačnosti, ki jeseni in pozimi lahko kaj hitro nastane »brez pravega vzroka«. Tu smo meteorologi vendarle v prednosti pred vami, ki to niste. Znamo presoditi, kakšen je proces in kakšne so možnosti za vreme, ki morda na prvi pogled ni tako, kot je bilo napovedano. Tu je kovačeva kobila malo manj bosa. Vedel sem, da je ta oblačnost lahko le nizka oblačnost in da padavin zagotovo ne bo, nisem pa mogel, takole iz avta, vedeti, kako visoko bo treba, da bom prišel nad oblake. Ampak bo že! Domneval sem tudi, da je le vprašanje časa, kdaj se bo ta tanki oblačni sloj dopoldne razkrojil, kar pa kasneje niti ni bilo tako pomembno, ko sem bil že nad njim.

Dostikrat se sprašujem, kaj naredijo ljudje, ki načrtujejo svoje aktivnosti glede na (naše) vremenske napovedi. In potem naslednji dan ni čisto tako, kot je bilo napovedano ali pa so si prestavljali, da bo. Včasih gre le za prehodno oblačnost, včasih morda za prehitevanje vremenskega procesa za nekaj ur… Vedno je v takem primeru dobro še enkrat preveriti najnovejšo vremensko napoved – če je enaka kot takrat, ko smo se odločali, kaj bomo počeli, najbrž ni razloga, da bi svoje načrte spremenili. Če pa se je napoved spremenila, kar se seveda kdaj tudi zgodi, potem je odločitev težja in verjetno bolj zapletena.