Za Rogličem je sanjsko leto 2019. Začel ga je s skupno zmago na dirki po Združenih arabskih emiratih, nato je bil najboljši na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja, zatem še na dirki po Romandiji. Na Giro d'Italia je šel kot prvi favorit. Skupne zmage domov ni prinesel, je pa zgodovinske prve stopničke za slovensko kolesarstvo, ko je v Veroni stal na tretjem mestu.

Izmučeni Zasavec si je po dirki po Italiji vzel nekaj počitka, ob tem je postal še oče, skupaj z ekipo je odpovedal nastop na dirki po Franciji, nato pa vse misli in energijo usmeril v napad na skupno zmago na dirki po Španiji. To mu je uspelo v velikem slogu.

Svetovno prvenstvo v Yorkshiru se mu ni izšlo po željah. Na posamični vožnji na čas je bil 12., cestne dirke ni končal, a je poskusil z begom. To je bil pokazatelj, da je forma s španske pentlje še prava, sproščenost in moč pa je dokazal 5. in 8. oktobra na dirkah dell'Emilia in Tre Valli Varesine. Na dveh jesenskih italijanskih klasikah je odprl še knjigo uspehov na enodnevnih dirkah.

Na klasiko odpadlega listja, kot pravijo dirki po Lombardiji, odhaja sproščen, izvrstno pripravljen in motiviran. Il Lombardia mu že nekaj let predstavlja poseben izziv, letos pa je imel med dirko po Italiji, ko je trasa zavila v smeri lombardijske klasike, veliko smole. Njegovo spremljevalno vozilo si je ravno v času okvare kolesa vzelo postanek za naravni odmor, zato je izgubil nekaj dragocenega časa, ko ga je skušal nadoknaditi, pa je doživel še trk z ograjo.

Dobrih 230 kilometrov dolgo letošnjo dirko po Lombardiji bodo kolesarji začeli v Bergamu in končali v Comu, na poti pa jih čaka šest vzponov. Na identični trasi v letih 2015 in 2017 je slavil Italijan Vincenzo Nibali, ki je po mnenju italijanskih strokovnjakov tudi letos prvi favorit.

Tekmecev za prestižno zmago njemu in Rogliču ne bo manjkalo, saj so na startnem seznamu še zmagovalec dirke po Italiji Ekvadorec Richard Carapaz, najboljši z dirke po Franciji Kolumbijec Egan Bernal, Danec Jakob Fuglsang, Španec Alejandro Valverde ...

Na zadnjem od petih tako imenovanih kolesarskih spomenikov sezone ima najboljši slovenski dosežek Janez Brajkovič, ki je bil leta 2008 drugi. To je tudi najboljši slovenski rezultat na največjih enodnevnih dirkah, ki bi ga lahko Roglič v soboto popoldan popravil.