Slovenski smučarski skakalci so več kot uspešno sklenili serijo poletnih tekem na plastičnih skakalnicah za poletno veliko nagrado. V Klingenthalu je zmagal Anže Lanišek, ki je v finalu poletne velike nagrade prišel do tretje zmage v karieri. V prvi deseterici sta končala dva Slovenca. Na zadnji preizkušnji sezone je bil osmi Timi Zajc. Točke je na 17. mestu vknjižil Domen Prevc, eno je na tridesetem ujel še Peter Prevc. Tilen Bartol in Jernej Damjan sta ostala zunaj trideseterice.

Klingenthal je znova pokazal svoj nepredvidljiv obraz. Lani je bila tekma poletne velike nagrade odpovedana. Tudi letos ni bil daleč podoben scenarij, potem ko je žirija tekmovanja zaradi premočnega vetra najprej odpovedala poskusno serijo, začetek prve pa dvakrat prestavila. Postalo je jasno, da bo izpeljana le ena serija v konkurenci, še ta je potekala v zelo spremenljivem vetru in z različnih zaletnih mest.

Sijajno se je tekma razpletla predvsem za Anžeta Laniška. S 139 metri in pol in 137,6 točke je namreč ugnal vso konkurenco. Zmagal je tretjič v svoji karieri. Dvakrat je bil najboljši pred dvema letoma v Čajkovskem. Drugo mesto je zasedel Marius Lindvik, ki je ob izjemnem vzgorniku s 148 metri postavil nov rekord skakalnice, a je zbral 136,6 točke, tretji je bil Poljak Piotr Zyla s 135 metri ter 135,6 točke. »Prepustil sem se toku. Vedel sem, da je po mojem nastopu na vrhu še veliko zelo dobrih tekmovalcev. Računal sem predvsem na Kubackega. Poljaki znajo biti zelo močni. Ko sem prišel v kabino, je Jernej Damjan rekel, da bo moj skok zadostoval za zmago. Vmes je Lindvik skočil nov rekord in sem si rekel, da me je že premagal. A me ni, zaostal je za mano in začel sem verjeti, da bo to dovolj za stopničke, za zmago pa nisem bil čisto prepričan. Večino skokov v zadnjem obdobju sem opravil dobro,« se je veselil Anže Lanišek.

V skupnem seštevku poletne velike nagrade je Timi Zajc zasedel tretje mesto. Poljak Dawid Kubacki je s petim mestom na zadnji tekmi v Klinghentalu postal zmagovalec poletne velike nagrade, na drugo mesto pa je v soboto z enajstim mestom nazadoval Japonec Jukija Sato. Lanišek je v skupnem seštevku zasedel 16. mesto, Peter Prevc je bil 19., Tilen Bartol 21., Žiga Jelar 36., Jernej Damjan 49., Domen Prevc pa 53. »Tekma je bila težka, moral si imeti kar srečo. Po eni strani sem lahko vesel, da sem bil osmi, po drugi pa ne morem biti preveč zadovoljen. Lahko pa sem zadovoljen s skupno tretjim mestom,« je povedal Timi Zajc, ki je na poletni veliki nagradi dosegel dve zmagi.

Po zadnji tekmi je potegnil črto še selektor Gorazd Bertoncelj: »Anže je opravil izjemen skok, bil je najboljši. Timi je opravil zelo dober skok, tudi Domen solidnega, drugi štirje tekmovalci pa so imeli tudi precej smole z vetrom.« uš, szs