Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih se bo jutri z zvrhano mero optimizma odpravila v Wislo na Poljskem, kjer se bo v petek začela nova sezona svetovnega pokala. Sklepno dejanje bo tudi vrhunec sezone s svetovnim prvenstvom v poletih od 20. do 22. marca v Planici. Selektor Gorazd Bertoncelj je precej bolj optimističen in samozavesten kot lani, ko je bil v tej vlogi debitant. »Na svetovnem prvenstvu v poletih je cilj kolajna, na novoletni turneji pa v seštevku štirih skakalnic uvrstitev do osmega mesta. V svetovnem pokalu smo v načrte zapisali osem stopničk med posamezniki in dvoje na ekipnih tekmah. V skupnem seštevku en tekmovalec do šestega in eden do dvanajstega mesta, v pokalu narodov pa osvojitev 4000 točk,« je cilje razkril Gorazd Bertoncelj. Moštvenega duha reprezentance je krepil tudi na pripravah v Moravskih Toplicah, kjer so kondicijske treninge popestrili s kolesarjenjem, učenjem golfa in paintballom.

Zajc enakovreden Kobajašiju

Izhodišče je dobro, saj se je na tekmah poletne velike nagrade pet Slovencev uvrstilo med najboljšo deseterico. Odločno je napovedal, da je že na prvi postaji sezone cilj boj za stopničke na ekipni tekmi v soboto, na nedeljski preizkušnji posameznikov pa dva tekmovalca med najboljšo deseterico in še dva do dvajsetega mesta. Ob lanskem startu v sezono je bil dobro pripravljen le Timi Zajc, letos lahko računa na več posameznikov. Zajc in Anže Lanišek sta zadržala dobro formo iz poletne sezone, v kateri sta vsak po enkrat tudi zmagala. Le malo zaostajajo brata Domen in Peter Prevc, Tilen Bartol, Anže Semenič… »Če bo Zajc ponovil najboljše skoke iz poletne sezone, je konkurenčen za svetovni vrh, ker je v fazi leta med najboljšimi. Je zelo konkurenčen tudi lanskemu vladarju zime Kobajašiju, saj ima izjemno postavitev telesa in smuči. Peter Prevc še ni tisti stari iz sezone, ko je zmagoval,« je pojasnjeval Bertoncelj. Ker mlade fante ob uspehih malo ponese, je imel nekaj dela, da je umiril Zajca, a ni bil edini.

Če je strokovno vodstvo hvalilo pripravljenost Zajca, je 19-letni as iz Hramš precej bolj previden. Sistem dela je bil enak kot v lanski sezoni. »Na zadnjih dveh treningih nisem pokazal dobre forme, zato bo treba počakati do tekme, da vidim, kaj se bo dogajalo. Pri opremi bi lahko še kaj izboljšali, a ni več časa. Smuči sem zamenjal pozno, zato sem potreboval nekaj časa, da sem se jih privadil. Glede na dosežke v poletni sezoni grem lahko samozavesten na prvo postajo. Moram ostati miren, saj sezona še ne bo odločena, če bi v Wisli prišlo do kakšne napake. Cilj je, da bi nadgradil lansko sezono, da bi bil še bolj konstanten. Torej čim manj nihanj in slabih prizorišč. Zame je bolj pomembno, da bi skozi vso sezono dosegal vrhunske uvrstitve, kot da bi le na svetovnem prvenstvu v Planici dosegel super rezultat,« je pogled v novo sezono usmeril Timi Zajc, ki si zaradi strahu pred poškodbo poleti ni privoščil adrenalinskih hobijev.

Peter Prevc med tretjim in šestim mestom

Malo je zaskrbljen, kako bo pripravljena skakalnica v Wisli, kjer imajo težave s toplim vremenom. V preteklosti je bilo doskočišče slabo pripravljeno, zato so imeli tekmovalci veliko težav ob pristankih in so se bali poškodb. »Škoda, da v Planici skakalnica še ni pripravljena, da bi naredili nekaj skokov s pristankom na snegu. Vsako leto je pripravljena pozno, čeprav imajo pogoje, da bi bila lahko prej in bi Slovenci prvi trenirali na snegu. Tako ne bi bili prvič na snegu v Wisli,« je bil kritičen Zajc.

Kapetan reprezentance Peter Prevc je zadovoljen s pripravljenostjo. Ni imel težav s poškodbami in boleznimi. Z gležnjem, ki mu je povzročal težave v lanski sezoni, je vse v najlepšem redu. »Ni izgovorov. Ker Lanišek in Zajc odstopata, po kakovosti skokov znotraj ekipe spadam na mesta med tri in šest. Ne vem pa, kaj to pomeni v mednarodni konkurenci. Skokov, s katerimi sem bil zadovoljen, je bilo v zadnjih dneh kar nekaj, saj sem začutil, da me ima zrak rad in me je v fazi leta neslo v dno skakalnice. Upam, da so moji skoki dovolj vsaj za 15. mesto, s čimer bi bil zadovoljen,« je napovedal Peter Prevc, ki je zelo zadovoljen s smučmi. Izbral je tudi dres, ki jih od poletja v slovenski vrsti šiva Robert Kranjec. Nekdanji lovec na daljave ima veliko novih idej, saj še vedno razmišlja kot tekmovalec.