Delajo iz trga za trg, povesta mož in žena Mihael in Alenka Gros, zdajšnja lastnika. Prelomna točka podjetja je bila, ko sta ga leta 2007 prevzela od mame z eno zaposleno. Mlada in zagnana lastnika sta se usmerila v razvoj. Lani je podjetje ustvarilo nekaj čez 1,6 milijona prihodkov, večino na tujem (delež prodaje na tujih trgih znaša 90 odstotkov).

Gradijo dolgoročne partnerske odnose

»Vse bolj je pomembno, kje so izdelki narejeni. Čevlji, narejeni v Evropi, so recimo velik trend v Aziji in jih obravnavajo kot prestiž,« povesta in dodata, da so bili pri njih že na obisku iz Japonske in se podrobneje seznanili z njihovo proizvodnjo, delovnimi pogoji in kakovostjo izdelave. Ko iščeta poslovne partnerje v tujini, jima je ključno, da odnos gradijo postopoma. »Ne delamo nekaj na hitro, temveč gradimo dolgoročne partnerske odnose, kar nas dela edinstvene in boljše od konkurence,« povesta Mihael in Alenka Gros. Podjetje ima dva ključna partnerja v Nemčiji, eden od njiju je Perpedes, tretji partner pa je iz Švice, s katerim dela predvsem žensko obutev. Na slovenskem trgu sodelujejo s Sanolaborjem in manjšimi specializiranimi prodajalnami. Migi ne ustvarja lastne mode, ima pa svojo znamko, ki predstavlja zgolj deset odstotkov vseh prihodkov (izdelava ortopedskih natikačev, vložkov in čevljev po meri v okviru ZZZS).

Razvijajo čevlje za diabetike

Ker s partnerji radi dolgoročno sodelujejo in skupaj razvijajo rešitve, so trenutno v postopku za pridobitev certifikata nemške zdravstvene zavarovalnice, ki ga je izjemno težko pridobiti. »S partnerji imamo dolgoročne pogodbe za razvoj čevljev, trenutno pa se posvečamo tudi razvoju čevljev za diabetike,« pravita zakonca Gros. Razvoj takšnega produkta je po njunih besedah izjemno drag, proizvodnja pa težka, a to področje vidita kot konkurenčno prednost in odskočno desko v prihodnosti. Edini večji izziv in tveganje, ki ga opažata, je kader. V preteklosti so sodelavce pridobivali iz Peka, pravita, trenutno pa morajo vse nove zaposlene priučiti, saj, kot povesta, ni več šole za tak poklic. db