Prenova Železničarskega doma v Kranjski Gori se končuje. »Namenjen bo letovanju aktivnih železničarjev in železniških upokojencev v skupini Slovenskih železnic. Sama obnova doma bo pripomogla tudi k boljši ponudbi kraja,« pojasnjuje Tea Šavor iz Slovenskih železnic. Pogodbena vrednost del znaša 1.374.974 evrov, sredstva za obnovo pa so Slovenske železnice pridobile s prodajo nepremičnin, kot so počitniške zmogljivosti, stanovanja…

Počivališča za avtodome (še) ne bo

Čeprav je bilo sprva mišljeno, da bodo ob domu uredili parkirišče za avtodome, se po besedah Šavorove ti načrti še ne bodo uresničili. »V trenutnih prostorskih danostih to ni izvedljivo. Če bodo spremenjena prostorska določila oziroma OPPN občine Kranjska Gora omogočala takšno rabo, pa se bomo v okviru razpoložljivih finančnih sredstev odločili za nadaljevanje obnove,« je zapisala.

Obnovljenega doma so veseli domačini. »Propadajoči dom ne bo več kazil podobe sicer zgledno urejenega in večkrat nagrajenega turističnega kraja, konec pa bo tudi nevarnosti za otroke, ki obiskujejo šolo čez cesto,« pravijo okoliški prebivalci. Polomljena ograja je namreč zvedavim mimoidočim omogočala dostop do objekta. Mladina si je streho objekta večkrat izbrala za bučne nočne zabave, o katerih so naslednji dan pričali ostanki hrane, embalaže, steklenic in podobno. Da je takšno početje nespodobno, predvsem pa nevarno, so okoliški prebivalci večkrat opozorili pristojne.

Kriza potopila sanje o bazenih

Železničarski dom v središču Kranjske Gore z razgledom na tamkajšnja smučišča je bil dolgo časa priljubljena počitniška destinacija otrok in mladine. Več kot dve leti pred začetkom prenove pa je stavba samevala. Sicer pa bi na tem mestu in v bližnji okolici moralo po preteklih skupnih načrtih Slovenskih železnic in Term Olimia stati moderno termalno kopališče z bazeni, savnami in centrom dobrega počutja. Velike načrte so skazile zaostrene gospodarske razmere ob nastopu gospodarske krize.

»Ko so bili ti pogovori še v teku, smo skupaj z našimi arhitekti že pripravili programsko nalogo in idejne načrte. Ti sicer še vedno obstajajo, vendar jih zaradi drugih prioritet ne nameravamo oživiti,« so nam pred časom pojasnili v Termah Olimia.

V Kranjski Gori številni turistični delavci obžalujejo, da se težko pričakovana naložba, vredna od 10 do 14 milijonov evrov, ni uresničila. Že več kot dve desetletji si namreč prizadevajo, da bi svojo turistično ponudbo popestrili tudi z različnimi bazenskimi programi. S tem bi lahko posegli na nove trge in goste v večjem številu privabili spomladi in jeseni, torej zunaj obeh glavnih turističnih sezon.