Nekdanji železničarski počitniški dom v središču Kranjske Gore že nekaj časa ni v ponos temu turističnemu kraju, ta teden pa so prepovedano dogajanje v njem zaznali tudi policisti. Prejeli so obvestilo, da je v stavbo v zadnjem letu nekdo vlomil in poškodoval inventar, je povedal predstavnik za odnose z javnostmi PU Kranj Bojan Kos. To so pri pregledu objekta ugotovili že lastniki. »Opazili smo, da je eno od oken na prednji strani razbito. Neznanci so skozenj vstopili v objekt, v njem pa naredili materialno škodo in izpraznili gasilne aparate. Vlom smo prijavili policiji, po pregledu in preiskavi pa smo objekt dodatno zavarovali,« nam je pojasnil predstavnik za odnose z javnostmi Slovenskih železnic Janez Krivec.

Verige in količki ne preprečijo nevarnih zabav

Stavba, v kateri so včasih letovali otroci, je že od lanske jeseni prazna, v Slovenskih železnicah pa zatrjujejo, da so jo takrat v zadostni meri zavarovali, da okoliškim prebivalcem ne bi bila nevarna. »Ko se je iztekla pogodba z zadnjim najemnikom, smo objekt izpraznili ter zaprli vodo, ogrevanje in elektriko. Letos poleti smo na obeh straneh objekta postavili količke in verigo,« našteva Krivec. A količke in verigo, ki ni sklenjena, ja zlahka obiti, kar je zabave željna mladina hitro ugotovila. Domačini tako nemalokrat iz objekta zaslišijo hrup, okoli njega pa dan kasneje opazijo sledove zabave: prazne steklenice, plastenke, kozarce, uporabljene papirnate krožnike za hrano ...

Vse to domačine še toliko bolj skrbi, saj je dom v neposredni bližini šole, vrtca in dvorane Vitranc, sledovi prepovedanih zabav pa so lahko dostopni tudi najmlajšim, ki bi jih tja lahko ponesla radovednost. A to še ni vse, česar se okoliški prebivalci bojijo. »Nekajkrat smo videli mlade celo hoditi po strehi. Ne predstavljamo si, kakšna tragedija bi se lahko zgodila, če bi ostrešje popustilo pod njihovo težo,« opozarjajo in spominjajo na tragične posledice nedavne nesreče na zapuščenem objektu v Škofji Loki.

Po dveh desetletjih še brez bazenskega kompleksa

Policisti sicer še zbirajo obvestila o zabeleženem vlomu. Domačine pa močno moti tudi neurejena okolica nekdanjega počitniškega doma, saj so prepričani, da kazi podobo turističnega kraja. Na tem mestu in v bližnji okolici bi moralo namreč po skupnih načrtih Slovenskih železnic in Term Olimia stati moderno termalno kopališče z bazeni, savnami in centrom dobrega počutja. »Ko so bili ti pogovori še v teku, smo skupaj z našimi arhitekti že pripravili programsko nalogo in idejne načrte. Ti sicer še vedno obstajajo, vendar jih zaradi drugih prioritet ne nameravamo oživiti,« pojasnjuje Vasja Čretnik, direktor prodaje in marketinga v Termah Olimia. Tudi na Slovenskih železnicah imajo na podlagi tržne analize in ocene stroškov izdelanih več možnosti za prihodnost Železničarskega doma. »Ena izmed njih je tudi prodaja. Za zdaj odločitve še nismo sprejeli,« pravi Krivec.

Sicer pa v Kranjski Gori obžalujejo, da se težko pričakovana naložba, vredna naj bi bila med 10 in 14 milijonov evrov, ni uresničila. Že več kot dve desetletji si namreč prizadevajo, da bi svojo turistično ponudbo popestrili tudi z obširnimi bazenskimi programi. Turistični delavci so večkrat poudarili, da bi s tem dobili možnost vstopa na nove trge, hkrati pa bi bil bazenski kompleks pomembna popestritev ponudbe, s katero bi tudi zunaj sezone privabili več obiskovalcev.