Potem ko je Maribor z zmago na derbiju v prejšnjem krogu ujel Olimpijo na vrhu lestvice, vijoličasti zmajem po minulem koncu tedna znova gledajo v hrbet. Moštvo Darka Milaniča v Ljudskem vrtu namreč ni znalo streti Mure in se je s Sobočani razšlo z remijem brez zadetkov, medtem ko so Ljubljančani dan kasneje po velikem preobratu opravili svoje delo v Kranju in vknjižili prepotrebne tri točke. Tik pod vrh se je znova prebil Aluminij, ki je z uspehom v Velenju proti Rudarju ujel Maribor. Po dveh visokih porazih so slast zmage znova okusili Domžalčani, ki so ugnali Tabor, Bravo in Celje pa sta se na prvi tekmi 13. kroga razšla z neodločenim izidom.

V Ljudskem vrtu manjkali le goli

Ni bil le derbi kroga. Niti ne zgolj tradicionalni derbi vzhoda. Bil je obračun za vrh prvenstva, nemara najbolj enakovreden in najboljši v sezoni. In morda so res manjkali samo še goli, sploh ker je bilo priložnosti dovolj. Za ene in druge. Ampak po šestih vse bolj suverenih zmagah se je ta niz za Maribor končal. Spet proti Muri. Lani uvodnih deset tekem brez poraza, zdaj konec zmagovitega niza. Ampak še bolj kot goli se je iskalo vprašanje, zakaj Darko Milanič nikakor ne najde rešitve proti Anteju Šimundži v prvenstvu.

Šesta tekma, tretja v Ljudskem vrtu, se je za tretji remi spet glasno slišalo s severa: »Šimundža Ante!« Del odgovora je Milaniču z naivno izključitvijo podal Špiro Peričić. Ko je spomladi prišel iz Mure, je to koristilo vijoličastim v pokalu, ne pa tudi v prvenstvu. Toda Maribor je strnil vrste po izključitvi, zato je bila za Anteja Šimundžo točka realna oziroma pravična. Noče se kititi s tem, da je s to inkarnacijo Mure še neporažen proti nekdanjemu klubu: »Nismo neporaženi le proti Mariboru.« Mura, ki je obžalovala nenatančnost Amadeja Maroše in Nina Koutra, je v prvem polčasu aktualne prvake prisilila, da so garali za predložke, iz katerih ni bilo uspeha pred razpoloženim Matkom Obradovićem.

V drugem delu so gostje krenili še pogumneje, toda po izključitvi Peričića jih je zmanjkalo. Zakaj? »Smo še zelo mladi. Maribor nam je dovolil dva, tri predložke po izključitvi. S pridom izkoriščajo luknje, ki jih puščamo.« Vse to privede vsaj do zaključka, da Mura v Ljudskem vrtu ne začenja več tako zelo zaprto in da je po oceni Šimundže, če že ne enakovredna, vsaj začela delati korake naprej.

Maribor je imel (še) bolj konkretne priložnosti, toda Aleks Pihler, Luka Zahović in na koncu še Rok Kronaveter ponujenega – vsak od njih po dvakrat – niso izkoristili. »Lahko sem zelo zadovoljen, mislim, da smo bili bistveno bližje zmagi, imeli veliko izrazitih priložnosti. Škoda, da nismo zadeli,« je povedal Darko Milanič, ki nerad posega v ekipo, ki zmaguje. Ni varčeval s kritikami na račun Peričića. »Moral bo še trdo trenirati. Ker s tem, kar dela, ne moremo biti zadovoljni. Ni se nam treba sprenevedati, to ni dovolj dobro.« O tem, s kom v boju za vrh je težje igrati, Muro ali Olimpijo, pa je svojevrstno odgovoril Mitja Viler: »Aluminij je zelo neugodna ekipa.«

Velik preobrat Olimpije

Pred tekmo v Kranju je veljala Olimpija za velikega favorita tudi zato, ker bi se zeleni tokrat v sivih majicah s tremi točkami zavihteli pred Maribor na vrhu lestvice slovenske lige. A začelo se je povem po željah Triglava. Sodnik Mertik, ki ga Ljubljančani nimajo ravno v dobrem spominu, je v deveti minuti hitro pokazal na belo točko, potem ko je Jurčević naivno oviral Petrica. Z enajstih metrov je Vidmarja ukanil Majcen. Potem so na igrišču prevladovali Ljubljančani, Kranjčani pa so se na vse mogoče načine branili. A premoč Olimpije je bila jalova, pravzaprav že dolgo nismo videli, da bi imelo moštvo s tako veliko posestjo žoge tako malo konkretnih priložnosti, še najbližje golu so bili gostje po prostem strelu Vukušića, katerega strel z nekaj več kot 20 metrov je na sredini gola ubranil Arko. Drugi del se je začel z veliko napako Valenčiča in s protinapadom domačih, ko je po akciji Tijanića podal Kryeziu, zadel pa Petric.

Potem je do konca napadala samo Olimpija. Hadžič je v igro poslal napadalca Lupeto in Kidriča, odprlo se je Tomiću, ki je z Jurčevićem in Menalom v serijah prebijal po levi strani. Dvakrat je po predložkih zabil Lupeta, enkrat Vukušić, po podaji Tomića pa je zadel prečko tudi Kidrič. Kranjčani si do konca tekme niso pripravili niti ene polpriložnosti. Posebno poglavje tekme je bil sodnik Mertik (zaradi njegovega sojenja je nekajkrat skoraj prišlo do množičnega pretepa), ki je toleriral trdo igro Triglava in kaznoval Ljubljančane s štirimi rumenimi in dvema rdečima (Lupeta, trener Hadžić) kartonoma.

»Vidi se, da nismo pravi v glavah, smo pa zadeli z menjavami anemičnih igralcev. Zdaj potrebujemo mir, da se pred zaključkom prvega dela prvenstva dvignemo,« je povedal trener Olimpije Safet Hadžić. Začasni strateg Triglava Vlado Šmit pa je pristavil: »Pričakovali smo, da nas bo Olimpija stisnila in takoj prevzela iniciativo, zato smo se postavili, da bi lahko igrali na protinapade. V drugem polčasu smo storili nekaj napak, kar se nam velikokrat dogaja. Ne vem, zakaj. Mogoče smo se ustrašili zmage.«