Nekdanji kapetan francoske nogometne reprezentance in pozneje selektor galskih petelinov je postal eden najbolj uglednih delavcev v nogometu, ko je bil leta 2007 izvoljen za predsednika Uefe. Dobitnik treh zlatih žog je bil na dobri poti, da postane naslednik Seppa Blatterja tudi na čelu Mednarodne nogometne zveze (Fifa), a so se mu le nekaj mesecev pred tem zaradi nepravilnosti pokvarili načrti.

Platini, ki ga je na predsedniškem mestu Uefe po vseh aferah zamenjal Slovenec Aleksander Čeferin, je kazen prepovedi delovanja v nogometu prejel leta 2015, ko mu je etična komisija Fife izrekla šestletni suspenz, pozneje pa ga je skrajšala na štiri leta. Razlog za kazen je doslej nerazjasnjeno plačilo dveh milijonov švicarskih frankov leta 2011, ki so mu jih izplačali pri Fifi. Odstavljena Blatter in Platini trdita, da je šlo za zakasnelo plačilo za svetovanje, ki ga je Platini za Fifo opravil med letoma 1998 in 2002.

Zdaj 64-letni Platini se sicer na vso moč bori, da bi si opral ime, in je za francosko tiskovno agencijo AFP že napovedal, da se bo v ponedeljek, ko mu poteče kazen, vrnil k nogometu. »Vrnil se bom. Ne vem še, kje, ne vem še, kako. Ne morem kar izginiti iz igre na podlagi suspenza, saj so ga izrekli idioti,« je dejal Platini za francoski dnevnik Le Monde.

Dodal je, da že ima veliko ponudb in prošenj, da se vrne in pomaga pri organizaciji evropskih in svetovnih prvenstev. V pogovoru za športni dnevnik L'Equipe pa je nekoliko omilil svoje izjave in dejal, da dvomi o vrnitvi v administrativni vrh nogometa, čeprav ga povezujejo z vlogo predsednika francoske nogometne zveze, ki bo na voljo leta 2021.

Eden od virov blizu Uefe, še piše agencija AFP, je povedal, da če bo Platini opustil zamisel o vrnitvi k Uefi, naj bi ga zdajšnji predsednik krovne evropske zveze Čeferin podprl v boju za mesto predsednika Fife leta 2023.

V Franciji sicer še poteka preiskava zaradi korupcijskih očitkov v zvezi z dodelitvijo nogometnega svetovnega prvenstva leta 2022 Katarju.