Slovenska nogometna reprezentanca z zvrhano mero optimizma in samozavesti pričakuje kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo s Severno Makedonijo v četrtek zvečer v Skopju in v nedeljo z Avstrijo v Ljubljani. Reprezentanca tokrat biva v hotelu Austria Trend v Ljubljani, trenira pa v nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju. Igralci so na zbor prišli dobro razpoloženi – večina jih namreč stalno igra v svojih klubih, napadalci Andraž Šporar, Tim Matavž in Robert Berić pa tudi zabijajo gole, kar je bilo opazno tudi danes opoldne na druženju z mediji v drugi kleti hotela ob ljubljanski obvoznici.

»Tekmi v oktobru sta po pomembnosti enaki dodatnim kvalifikacijam. Če osvojimo vseh šest točk, smo 70-odstotno že na evropskem prvenstvu. Pred nami sta izjemno zahtevni preizkušnji. Makedonija ima najboljšo ekipo v zadnjih desetih letih, tehnično je odlično podkovana in zelo bojevita. Izkupiček njihovih točk ni takšen, kot so bile dobre njihove predstave na domačem stadionu, ker jim je zmanjkal tudi kanček sreče. Naša skupina je zelo izenačena, vsi so v igri, ena tekma lahko povsem spremeni potek kvalifikacij. Meni zelo ustreza, da je zelo napeto,« je bil jasen kapetan Bojan Jokić, ki je bil na zadnjih treh tekmah v ruskem prvenstvu na klopi, saj čuti bolečine v tetivi. Jokić ima na levem bočnem položaju konkurenco v Juretu Balkovcu, ki zelo dobro igra za Empoli v drugi italijanski ligi in postaja pravi naslednik 33-letnega Gorenjca.

Tekmi nogometne reprezentance bosta le nadaljevanje športne evforije, ki so jo septembra začeli nogometaši z zmagama proti Poljski in Izraelu, nadaljevali pa odbojkarji, kolesarji Primož Roglič in Tadej Pogačar, kajakaši in kanuisti na divjih vodah… »Slovenski športniki so nam z uspehi letvico postavili še višje. Mi smo dokazali, da smo kos tem izzivom, a oktobra moramo biti še boljši, kot smo bili septembra. Če v Makedoniji zmagamo, bo šla Slovenija na glavo. Ob tako izjemnih gledalcih lahko nato v Stožicah premagamo vsakega,« pravi Bojan Jokić, ki je tudi v pričakovanju stote tekme za Slovenijo, saj jih ima 99.

Jokić je z Renejem Krhinom edini v reprezentanci, ki je občutil nastop na velikem tekmovanju – svetovnem prvenstvu leta 2010 v Južni Afriki. »Tedaj sem spoznal, kako takšen nastop vpliva na kariero igralcev in kako se Slovenija poveže. Bilo bi super, da to ponovimo z nastopom na EP 2020,« pravi Rene Krhin, ki je proti Poljski odigral najboljšo tekmo v reprezentanci, čeprav v klubu ne igra, potem ko je imel veliko težav s poškodbo. V letošnji sezoni je za Nantes, ki je v francoskem prvenstvu drugi, odigral zgolj 61 minut ter dve tekmi za reprezentanco. V tem spominja na Mirana Pavlina iz zlate generacije, ki v klubu ni igral, v reprezentanci pa je navduševal. »Edina pot sta trdo delo na treningih in dodatna priprava. Grb, poln stadion in motiv mi pomagajo, da odigram dobro. Makedonci so čvrsta ekipa z zelo dobrimi posamezniki, ki imajo potezo več. Za uspeh bo treba stati strnjeno, tesno skupaj in iti na vsako žogo maksimalno,« je izpostavil Krhin.