Protestniki, med katerimi je bil tudi nekdanji ukrajinski predsednik Petro Porošenko, so na osrednjem kijevskem trgu, znanem kot Majdan, vzklikali "Ne predaji!". Nekateri med njimi so nosili napise kritične do sedanjega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Po njihovem prepričanju pomeni privolitev v širšo avtonomijo za samooklicani regiji Lugansk in Doneck izdajo ukrajinskih interesov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Porošenko, ki je bil poražen na aprilskih predsedniških volitvah, se je množici pridružil proti koncu zborovanja. Več tisoč protestnikov se je kasneje sprehodilo proti predsedniški in parlamentarni zgradbi, navaja AFP.

"Skupaj bomo zmagali!" je dejal 54-letni Porošenko, ki se je protestov udeležil s soprogo Marino. Ukrajincem se je pri tem zahvalil, da so šli na ulic

Podpis sporazuma med ukrajinsko vlado in ruskimi separatisti v Minsku

Predstavniki ukrajinske vlade in proruskih separatistov iz Luganska in Donecka so v torek v Minsku podpisali sporazum o časovnem poteku ureditve posebnega statusa za konfliktna območja pod pogojem, da bodo tam izvedli svobodne in poštene volitve v skladu z ukrajinsko ustavo.

Dogovor bi lahko vodil v nov vrh normandijske četverice, ki jo sestavljajo Francija, Nemčija, Ukrajina in Rusija, o pogovorih za rešitev pet let trajajočega konflikta na vzhodu Ukrajine.

Doseženi sporazum je bil glavni pogoj Moskve za srečanje normandijske četverice, ki ga bo gostil francoski predsednik Emmanuel Macron.