Protestniki v Kijevu so sporočili, da bodo počakali na odločitve, ki jih bodo sprejeli na vrhu, in se nato odločili o nadaljnjih akcijah. Že v nedeljo so se v središču Kijeva zbrali protestniki, več sto jih je tam vztrajalo do danes. Ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega so opozorili, naj ne prestopi skrajne meje v pogajanjih.

Zelenski se danes v Parizu prvič od izvolitve sestaja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. V okviru normandijskega formata bodo najprej skupaj s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in nemško kanclerko Angelo Merkel razpravljali o končanju krize na vzhodu Ukrajine. Nato pa je napovedano tudi srečanje na štiri oči med Zelenskim in Putinom.

Voditelji bodo predvidoma govorili o sporazumu iz Minska, njegovi implementaciji in morebitnih spremembah sporazuma. Posredno pa bodo reševali vprašanje, kdo bo v prihodnje nadzoroval območje na vzhodu Ukrajine, ki je že pet let prizorišče spopadov med proruskimi separatisti in ukrajinskimi silami.

Zelenski išče mirno rešitev, ki bi vodila v ponovno integracijo v ukrajinska ozemlja, medtem ko želi Moskva obdržati vpliv na vzhodu Ukrajine. Zelenski je tako na vsak način skušal organizirati srečanje na najvišji ravni in če mu ne bo uspelo v Parizu doseči oprijemljivega napredka, bo to zanj notranjepolitični neuspeh, kar se bo poznalo že na tako upadajoči podpori, ocenjuje avstrijska tiskovna agencija APA.

Po oceni višjega nemškega diplomata kljub pogajanjem verjetno še ne bodo odpravili evropskih sankcij proti Rusiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pred vrhom so danes z ruskega notranjega ministrstva sporočili, da so v sedmih mesecih 125.000 ljudem na vzhodu Ukrajine podelili rusko državljanstvo, prejeli so sicer več kot 160.000 prošenj.

Srečanje v Parizu bo izkoristila tudi Merklova, ki se namerava s Putinom sestati na štiri oči. Predvidoma bo v ospredju pogovorov umor Gruzijca v Berlinu v avgustu. Berlin namreč sumi, da naj bi za umorom stala Moskva, zadeva pa je zaostrila odnose med državama. Danes je nemška vlada ponovila poziv Moskvi, naj pomaga pri preiskavi umora.