Finski premier je za časnik še dejal, da ima britanski premier Boris Johnson še dva tedna časa, da poda nove predloge za dogovor. "A videti je, kot da je Johnson šele zdaj doumel, kakšna zmeda je in ima težave pri oblikovanju svojega predloga," je menil Rinne. "Zato se bojim, da bi šlo na oktobrskem vrhu EU bolj za podaljšanje kot za konkretne rešitve razmer," je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Povedal je še, da preostalih 27 članic EU v pogajanjih vztraja, da je treba najti rešitev, ki bo ohranila mir in stabilnost na irskem otoku ter delujoč notranji trg EU.

Johnson je od prihoda na položaj vztrajal, da se bo brexit zgodil 31. oktobra z dogovorom ali brez. A britanski mediji so v petek poročali, da bo zaprosil Bruselj za preložitev brexita, če do 19. oktobra ne bo dogovora z EU. Pri tem so se sklicevali na dokumente, ki jih je vlada v petek posredovala škotskemu sodišču. To trenutno odloča o tem, ali je premier primoran upoštevati zakon, ki mu onemogoča brexit brez dogovora.

Potekajo intenzivna pogajanja

Med Londonom in Brusljem trenutno potekajo intenzivna pogajanja o morebitnem novem ločitvenem sporazumu, najbolj sporno je irsko varovalo. London je sicer ta teden predstavil alternativni predlog za ureditev meje na irskem otoku, ki pa zaenkrat ni naletel na preveč razumevanja.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je Johnson v soboto začel telefonske pogovore z voditelji članic EU, da bi dobil podporo za svoj predlog dogovora. Med drugim je govoril z Rinnejem in nizozemskim premierjem Markom Ruttejem. Ta je tvitnil, da v zvezi z britanskimi predlogi "ostaja še veliko pomembnih vprašanj" ter da je pred vrhom v Bruslju, ki bo 17. in 18. oktobra, treba opraviti še veliko dela.

Pogovori med posebnim britanskim odposlancem za brexit Davidom Frostom ter glavnim pogajalcem EU Michelom Barnierjem so se v petek končali brez napredka in naj bi se nadaljevali v ponedeljek, poroča AFP.