Pred reprezentančnim premorom (Slovenija bo igrala v četrtek s Severno Makedonijo v Skopju in prihodnjo nedeljo z Avstrijo v Stožicah) bodo nogometaši v prvi slovenski ligi odigrali tekme 13. kroga. Osrednji dogodek bo derbi Maribor – Mura, v katerem bo v središču zanimanja taktični obračun trenerjev Darka Milaniča in Anteja Šimundže. Oba sta produkt šole NK Maribor z veliko taktične kulture, discipline in samozavesti. Maribor je v vzponu, ujel je serijo šestih zaporednih zmag in poka od samozavesti. Če premagajo še Muro, si bodo igralci razdelili premijo pol milijona evrov. Mura postaja tretji klub v državi in vse večji izzivalec Maribora in Olimpije, ki jo lahko tudi prehiti, če se bodo v Ljubljani nadaljevale težave z zamujanjem plač.

Bravo – Celjedanes ob 15.30, sodnik: Vinčić

Bravo igra po sistemu toplo-hladno. Ljubljančani so v Sežani pri neposrednem tekmecu v boju za obstanek povsem odpovedali. Sploh niso delovali kot ekipa, ampak je vsak igral zase brez prave volje ter pripadnosti klubu in dresu. Predvsem obramba je na Krasu, kjer je Tabor sicer prvi gol dosegel iz nedovoljenega položaja, delovala nezanesljivo. Trenerja Dejana Grabića čaka še veliko dela, da med seboj poveže jedro ekipe in novince, ki še morajo sprejeti filozofijo kluba, predvsem pa poslušati nasvete starejših igralcev, da bo več discipline na vseh nivojih. »Proti Celju pričakujem več povezanosti, teka, sprintov, presinga, bojevitosti, skokov in odločnosti v dvobojih. To so elementi, v katerih moramo prevladovati,« pravi trener Brava Dejan Grabić. Celjani so v Kidričevem v taktični in trdi tekmi zamudili priložnost za zmago, ker sta bila neučinkovita napadalca, hrvaški reprezentant do 21 let Dario Vizinger in izkušeni Mitja Lotrič, ki je nesporni vodja ekipe. Tokrat ju čaka lažje delo, saj Bravo v obrambi ni tako taktično discipliniran kot Aluminij.

Verjetni postavi – Bravo: Gril, Vrljičak, Žinko, M. Matko, Ihbeisheh, Primc, Agboyi, Mensah, Abdurahimi, Krcić, A. Matko. Celje: Rozman, Čalušić, Travner, Zaletel, Vidmajer, D. Štravs, Plantak, Novak, Božić, Lotrič, Vizinger. Naš namig: 2.

Domžale – Tabordanes ob 18. uri, sodnik: Sagrković

Tekma s posebnim nabojem. Ne toliko za igralce, ki so zbrani z vseh koncev, ampak predvsem za vodstvi klubov in navijače. Vzrok je nepričakovana odločitev nekdanjega sežanskega trenerja Andreja Razdrha, da si odreže večji kos trenerske pogače v Domžalah. Težko je reči, koliko mu bo pomagalo poznavanje tekmeca, s katerim se je prebil v prvo ligo in v njej opozoril nase. Bolj kot z nepredvidljivimi Kraševci se mora namreč ukvarjati z vsem, kar se plete v igri njegove sedanje ekipe, ki jo je okrepil Bogdan Fink, ki ima pravico nastopa, a še ni dovolj pripravljen. Domžale so trenutno ekipa na robu boja za obstanek, ki mora za eno od etap vzpona premagati glavnega konkurenta za izpad. S prebujenim strelcem Sikimićem in drugimi fanti, ki ne igrajo samo za barve kluba, ampak tudi za menedžerje, bodo Sežanci poskusili Razdrha premagati tudi z njegovim znanjem. Pretežno hrvaško-srbska zasedba Tabora je pač prvoligaško podobo dobila pod taktirko Vrhničana in dvoboj bo posebej zanimiv tudi s tega zornega kota.

Verjetni postavi – Domžale: Mulalić, Sikošek, Klemenčič, Vuklišević, Rom, Čorluka, Käit, Svetlin, Ibričić, Podlogar, Sappinen. Tabor Sežana: Adam, Salkić, Azinović, Ristič, Horvat, Vukelić, Sever, Krivičić, Bongongui, Stančič, Sikimić. Naš namig: 1.

Maribor – Muradanes ob 20.15, sodnik: Perić

Dvoboji Maribora in Mure so (p)ostali evropski. Maribor (šest zmag zapored) bo v Ljudskem vrtu branil prvo mesto, Mura, ki po povratku v ligi še ni bila višje od tretjega mesta, ga naskakuje. A vsaj Darko Milanič ne pričakuje, da bo takšen kot sobotni, ko je Maribor pretekel Olimpijo (2:4): »Ker ne bo toliko individualne kvalitete pri nasprotniku, bo pa moštveni duh, odrekanje, taktična disciplina.« Pet ligaških obračunov, a črno-beli niso padli. Štirje enakovredni remiji in velikanska zmaga Prekmurcev. »Mura lažje igra proti nasprotniku, ki je na papirju favorit. Branili se bodo nizko, ne bodo nam dovolili globine. Ne pričakujem Mure, ki bo polna rizika. Težko je prebiti, kar postavijo. Ampak fantje bodo našli rešitve na igrišču.« Ni želel zavajati nasprotnika, ko je govoril, kdo vse bo na voljo. Priznava pa, da so dobri rezultati tudi posledica manj natrpanega urnika. Prav to skrbi Anteja Šimundžo, ki je do konca sezone ostal brez kapetana Alena Kozarja: »Maribor je v izjemni seriji, z izpadom iz Evrope in pokala je zdaj osredotočen na prvenstvo, kar nas sili v popolno zbranost.«

Verjetni postavi – Maribor: Pirić, Klinar, Mitrović, Peričić, Viler, Cretu, Pihler, Hotić, Kronaveter, Požeg Vancaš, Zahović. Mura: Obradović, Šturm, Maruško, Karamarko, Karničnik, Kouter, Šporn, Šušnjara, Bobičanec, Horvat, Maroša. Naš namig: 1.

Triglav – Olimpijajutri ob 15.30, sodnik: Mertik

Triglav je po zamenjavi trenerja Dejana Dončića na dveh tekmah osvojil štiri točke pod vodstvom Vlada Šmita, ki je bil doslej pomočnik trenerja, a še nima ustrezne licence Uefa pro. Za Triglav ne bo igral vezist Brkić, ker je posojen igralec iz Olimpije. Tekma bo razkrila, kakšen je karakter nogometašev Olimpije po porazu na derbiju z Mariborom. »Derbi, ki smo ga odigrali nepričakovano slabo, je pozabljen. Fantje se zavedajo, kaj pomeni poraz, zato se morajo dvigniti že na naslednji tekmi. Če bi izgubili več tekem v nizu, bi to pomenilo, da je nekaj narobe. Še vedno imamo enako število točk kot Maribor, torej ni še nič izgubljenega. Prvenstvo je zelo zanimivo, tudi Maribor bo še padel v krizo. Mi moramo v Kranju na vsak način zmagati,« pravi trener Olimpije Safet Hadžić, ki še naprej povsem zaupa vratarju in kapetanu Nejcu Vidmarju. »Zapadli smo v krizo, a iz nje bomo prišli še močnejši in boljši,« je prepričan napadalec Olimpije Ante Vukušić, ki si skupaj z Vizingerjem iz Celja deli prvo mesto na lestvici strelcev (8 golov).

Verjetni postavi – Triglav: Čadež, Kuhar, Milanović, Šalja, Mlakar, Kryeizu, Udovič, Tijanić, Brkić, Rogelj, Majcen. Olimpija: Vidmar, Andrejašič, Samardžić, Bagnack, Jurčević, Putinčanin, Menalo, Savić, Tomić, Lupeta, Vukušić. Naš namig: 2.

Rudar – Aluminijjutri ob 18. uri, sodnik: Obrenović

Velenjčani so še brez zmage, kar glede na dogajanje v klubu ni več nobeno presenečenje. Tako Jani Žilnik kot tudi njegov naslednik na klopi, povsem neznani Nikola Jaroš, nista dorasla nalogi. Ekipa je slabo taktično, psihično in telesno pripravljena, kar najbolje razkriva prejeti zadetek proti Triglavu v 92. minuti. Jaroš za vsak neuspeh najde kopico izgovorov in uvrstitev v četrtfinale pokala prek senzacionalne zmage proti Olimpiji je bila le srečen preblisk, kakršnega bi veliko bolj potrebovali v boju za obstanek, da se odlepijo z zadnjega mesta. Rudar je tekmec po meri, da Aluminij znova zmaga, potem ko je izgubil v Kranju in remiziral s Celjem. Kidričani so še vedno trdni v obrambi, napad pa je izgubil nekaj udarnosti in konkretnosti. »Odlično delamo, dobro igramo, manjka le zadetek. Tekmeci se na nas zdaj veliko bolje pripravijo. Jasno je, da na vsaki tekmi ne moremo zmagati. Mesto na vrhu lestvice je potrditev, da smo na pravi poti. Tudi v Velenje gremo po tri točke,« pravi trener Aluminija Slobodan Grubor.

Verjetni postavi – Rudar: Stopajnik, Filipović, Džinić, Kašnik, Hrubik, Vošnjak, Črnčič, Kuzmanović, Kobiljar, Krefl, Radić. Aluminij: Kovačić, Jakšić, Martinović, Pantalon, Amuzie, Petrovič, Vrbanec, Horvat, Klepač, Matjašič, Živković. Naš namig: 2.