»Inter si je bolj zaslužil zmago kot Barcelona. Po takšnem porazu ostaja grenak priokus,« je bil prepričan trener Interja Antonio Conte po porazu na derbiju drugega kroga lige prvakov z Barcelono na stadionu Camp Nou. Vodilno moštvo italijanskega prvenstva je povedlo že v prvem napadu, nato pa se je spretno branilo z bunkerjem in s svojo hitrostjo v napadu spravilo tekmeca v težak položaj ter zapravilo priložnosti za drugi zadetek. V drugem polčasu so igralcem Interja začele pohajati moči, Barcelona pa je dvignila kakovost igre z vstopom Vidala, ob katerem se je razigral tudi Messi, ki je začel delati razliko, čeprav še ni povem pripravljen po poškodbi. »Izid je povsem pravičen. Inter je dokazal, da je izjemna ekipa, a v drugem polčasu smo dvignili ritem, kar je prevesilo tehtnico na našo stran,« je temperamentnemu Italijanu odgovoril precej mirnejši trener Barcelone Ernesto Valverde.

Handanović je bil nemočen

Junak tekme je bil urugvajski napadalec Luis Suarez, ki je v drugem polčasu z izjemnima zadetkoma kronal sijajni akciji Kataloncev, ob katerih je bil nemočen tudi 35-letni kapetan v vratih Interja Samir Handanović. »Dragocena zmaga proti neposrednemu tekmecu. Po napakah, ki smo jih delali v prvem polčasu, smo v drugem zaigrali bolje. Bili smo bolj organizirani, agresivni in potrpežljivi pri iskanju priložnosti,« je povedal Luis Suarez, ki sezone ni začel najbolje, a se je v dobro strelsko formo vrnil z vztrajnostjo in trdim delom. »Smo najboljši klub na svetu, v katerem je vse izdelano do potankosti, zato je logično, da smo favoriti za naslov evropskega prvaka,« je poudaril Suarez.

V Interju, ki je v ligi prvakov brez zmage že šest tekem in ima po dveh krogih le eno točko v skupini, v kateri sta favorita Barcelona in Borussia Dortmund, so se jezili na slovenske sodnike z Damirjem Skomino na čelu. Očitajo mu, da jih je oškodoval za enajstmetrovko po prekršku Arthurja nad Melom, da ni imel enakega kriterija pri dosojanju prekrškov in kazanju rumenih kartonov. »Videl sem stvari, ki mi že od začetka niso bile všeč. Sodniki imajo na rokavu našitek spoštovanje – in to je edina stvar, za katero sem ga prosil. Spoštovati bi moral tistega, ki pride na tako gostovanje in išče pozitiven rezultat. Ne govorim a mladem sodniku, ampak o nekom, ki je sodil finale lige prvakov, o enem najboljših v Evropi, ki se nikakor ne bi smel zmesti na stadionu Camp Nou,« je bil Conte kritičen do Skomine. Koprčan je Italijana med tekmo kaznoval z rumenim kartonom in mu zagrozil, da ga bo ob nadaljevanju nešportnega vedenja izključil.

V središču zanimanja poraženi Salzburg

Čeprav je Liverpool pričakovano premagal Salzburg (4:3), v središču zanimanje ni evropski prvak, ampak poraženi avstrijski prvak, ki je v pravi drami šokiral tekmeca. Potem ko je Liverpool po dobre pol ure vodil s 3:0 in je kazalo na katastrofo Salzburžanov, so gostje v naslednje pol ure izid izenačili. Zmago je Liverpoolu priigral Salah, vendar je Salzburg dokazal, da se lahko enakovredno kosa z najboljšimi ekipami na svetu. V prvem krogu je premagal Genk s 6:2, proti Liverpoolu je imel enako število strelov v okvir gola (5:5) in le enega manj zunaj okvirja (5:6). Za to ima največ zaslug 45-letni Jesse Marsch, ki je sploh prvi ameriški trener v zgodovini lige prvakov.

Zaščitni znak Salzburga, ki že nekaj let dominira v Avstriji, je napadalna igra. Letos je na 13 uradnih tekmah (devet na avstrijskem prvenstvu, po dve v avstrijskem pokalu in ligi prvakov) dosegla 58 golov, kar je 4,46 gola na tekmo. Salzburg veliko golov dosega, veliko jih tudi prejema, a še nikoli ni igral tako dobrega nogometa kot v letošnji sezoni.

Marscheva trenerska pot je neobičajna. Bil je občasni ameriški reprezentant, ki je vso kariero (321 tekem) igral v ameriški ligi MLS. Po koncu kariere ga je ameriški selektor Bob Bradley izbral za pomočnika, a sta se hitro razšla, nato je imel kratek čas trener Montreala. Po vrnitvi iz Kanade je z ženo in tremi otroki pet mesecev potoval po svetu, obiskal 29 držav in si napolnil baterije. Leta 2015 je postal trener New Yorka, ameriške podružnice Red Bulla, ki jo je zapustil leta 2018 z največ zmagami v zgodovini kluba.

Kazni določa s kolesom sreče

Sponzor Red Bull ga je zaradi razvoja poslal za pomočnika Ralfu Ragnicku v Leipzig, kjer igra tudi nekdanji slovenski reprezentant Kevin Kampl. Takoj po prihodu v Leipzig je uvedel nekatere svoje metode, s katerimi je še bolj združil ekipo. Ena od teh je bila posebna metoda kazni za disciplinske prekrške. V slačilnico je postavil kolo sreče. Tisti, ki ga je prekršil klubski pravilnik, ga je zavrtel in dobil kazen, ki pa ni bila denarna. Kazni so bile naslednje: pumpanje žog ves teden, štiri ure vodenja treninga podmladka kluba, košnja trave, vodenje turistične skupine ob ogledu stadiona, nošenje vijolične majice ves teden, mešanje energijskih pijač za vso ekipo ves teden, en dan dela v klubski trgovini… Kazni se ni izognil niti glavni trener Ragnick, ker je na večerjo prišel z mobitelom, in jo je odslužil tako, da je bil turistični vodnik po stadionu.

Ko je Leipzig objavil, da bo novi trener mladi Nemec Julian Nagelsmann, se je Marsch odločil za nov izziv, ki ga je našel v Salzburgu, kjer mu ni bilo lahko, saj je klub prodal šest igralcev iz začetne enajsterice. Hitro je oblikoval novo zasedbo, ki igra atomski in zabaven nogomet z igralci, ki so bili še včeraj anonimni, kot so Norvežan Halland (zaradi bolezni je tekmo proti Liverpoolu začel na klopi), ki je na enajstih tekmah letos dosegel že 18 golov, Južni Korejec Hwang, Madžar Szoboszlai… Salzburg je osvežitev za ligo prvakov, saj je na njegovih dveh tekmah v ligi prvakov padlo že 15 golov. Vse skupaj je zelo podobno Ajaxu iz lanske sezone.