V Stuttgartu bo od danes do konca prihodnjega tedna potekalo svetovno prvenstvo v gimnastiki. V dvorani Hanns-Martin-Schleyer-Halle, ki ima izjemno gimnastično tradicijo, saj v njej vsako leto poteka najprestižnejša tekma svetovnega pokala, se bo 540 telovadcev in telovadk iz 92 držav borilo tudi za olimpijske vozovnice. Med njimi bo šest Slovencev. Vse tri telovadke – Adela Šajn, Teja Belak in Tjaša Kysselef – se bodo merile v mnogoboju, Sašo Bertoncelj bo nastopil na konju z ročaji, Rok Klavora in Luka Terbovšek pa bosta tekmovala na parterju.

Glavni slovenski up za visoko slovensko uvrstitev bo Sašo Bertoncelj. »Čaka me nov izziv. Iz preteklih izkušenj sem se naučil, da ne bom preveč razmišljal o uvrstitvi na olimpijske igre, temveč bom skušal čim bolje izvesti sestavo,« napoveduje Sašo Bertoncelj. »Ali bo za olimpijski nastop dovolj že uvrstitev v finale ali ne, niti ni najbolj pomembno. Dejstvo je, da so pravila Mednarodne gimnastične organizacije takšna, da jih nihče ne razume. Navsezadnje pa je najpomembneje, da svojo sestavo izvedem tako, kot znam. Z izjemo Pariza sem v zadnjem času tekmoval dobro, zato sem lahko optimističen,« dodaja 35-letni Škofjeločan.

Največ možnosti v mnogoboju

Kot je pred začetkom prvenstva znano slovenskim gimnastičnim strokovnjakom, je prvi pogoj za uvrstitev v Tokio, da se telovadec ali telovadka uvrsti v finale na posameznem orodju. Od finalistov se bodo na olimpijske igre uvrstili najboljši trije športniki, ki si mesta niso zagotovili prek mnogoboja ali ekipe. V mnogoboju bo olimpijsko vozovnico prejelo po dvajset najboljših telovadcev in telovadk, ki se v Tokio ne bodo uvrstili z ekipo. Vsaka država pa lahko ima le enega predstavnika.

Slovenske telovadke bodo v današnjih kvalifikacijah druga drugi velike tekmice. »Ker imajo slovenske telovadke največ možnosti, da se prek mnogoboja uvrstijo v Tokio, je bil nastop na vseh štirih orodjih pogoj za uvrstitev v reprezentanco. Nehvaležno je napovedovati, katera telovadka ima največ možnosti. Če bi vse svoje sestave izvedla optimalno, bi bila to Teja Belak. Veseli me, da je mednarodna organizacija ukinila potrditev olimpijske norme, tako da se bodo telovadke lahko bolje pripravile za nastop,« pojasnjuje ženski selektor Andrej Mavrič.

V Stuttgartu tudi Aljaž Pegan

»Prvo zmago sem dosegla, da sem se pri 29 letih uvrstila v ekipo za svetovno prvenstvo. In to v mnogoboju. Trdo sem trenirala. Moja kariera se počasi končuje, kar ne pomeni, da ne bom naredila vsega, da bi se še enkrat uvrstila na olimpijske igre. Po koncu kariere si ne želim očitati ničesar, da česa nisem naredila. Osebno bi si sicer želela, da bi bilo svetovno prvenstvo pol leta pozneje, saj bi se lahko v tem času res optimalno pripravila na vseh štirih orodjih. Pri mojih letih gre vse skupaj bolj počasi, kot je šlo denimo, ko sem bila stara 16 let,« je svojo pot opisala Adela Šajn, udeleženka olimpijskih iger leta 2008 v Pekingu.

Slovenska delegacija v Stuttgartu bo štela 13 članov. Poleg šestih telovadcev in telovadk ter trenerjev Sebastijana Piletiča in Andreja Mavriča bosta v Nemčiji navzoča še fizioterapevta Žiga Britovšek in Janja Lavrič, sodnika pa bosta nekdanja uspešna telovadca Mojca Mavrič in Enis Hodžič Lederer. Predstavnik športnikov v komisiji Mednarodne gimnastične organizacije (FIG) bo Aljaž Pegan, v preteklosti večkratni zmagovalec svetovnih pokalov v Stuttgartu, kjer je leta 2007 na drogu postal tudi svetovni podprvak. Spomnimo, da je prejšnji mesec preminil Bruno Grandi. Italijan je vodil FIG od leta 1997 do 2016, v tem času pa je večkrat obiskal tudi Slovenijo.