Dvorana Hanns-Martin-Schleyer-Halle v Stuttgartu, kjer so v preteklosti blesteli nekdanji slovenski telovadni asi (Mitja Petkovšek je bil leta 2007 svetovni prvak na bradlji, Aljaž Pegan pa podprvak na drogu), letos ni bila srečna za slovenske telovadke. Slovenska trojica je na svetovnem prvenstvu v gimnastiki zaostala za pričakovanji. Nobeni se namreč ni uspelo uvrstiti na olimpijske igre, potem ko so na največjem tekmovanju na svetu tekmovale na zadnjih treh igrah. Vse tri so nastopile v mnogoboju, kar je bil pogoj vodstva za nastop na najmočnejšem tekmovanju. Najstarejša v slovenski reprezentanci 29-letna Adela Šajn je zasedla 101. mesto (na štirih orodjih je zbrala 47,832), Tjaša Kysselef je bila 106. (47,699 točke), Teja Belak pa je bila med 174 telovadkami 144. (44,765 točke).

Štirje padci Teje Belak

Slovenski selektor Andrej Mavrič po nastopu in dosežkih ni skrival razočaranja: »Tjaša in Adela sta sicer obe solidno opravili mnogoboj, brez večjih napak, a imata preslabo dvovišinsko bradljo, da bi zbrali dovolj točk. Teja pa je tekmovala katastrofalno. V mnogoboju je štirikrat padla, tako da je tekmicam 'podarila' kar štiri točke in pol. Prva tri orodja je še nekako opravila, na bradlji pa je trikrat padla. Namesto okoli 12,5 točke je na zadnjem orodju, odločilnem v boju za olimpijske igre, prejela le 7,8 točke. Če bi Teja naredila mnogoboj, kot zna, bi zbrala vsaj 50 točk. Pa ga ni. Očitno ni bila dovolj dobro pripravljena, da bi šla še enkrat na olimpijske igre.«

»Preslabo smo se pripravili na prvenstvo. Očitno bomo morali najti mlajša dekleta, ki bodo sposobna tekmovati v mnogoboju. Ker mislim, da je ta trojica glede na starost zadnjič tekmovala na vseh štirih orodjih,« je brez dlake na jeziku za STA povedal Mavrič. Teoretično je imela možnost za preboj na olimpijske igre še Teja Belak na preskoku, a bi se morala najprej uvrstiti v finale. Med 29 telovadkami, ki so v kvalifikacijah izvedle po dva skoka, je Ljubljančanka s povprečjem 13,999 točke zasedla 15. mesto.

Simone Biles takoj navdušila

Simone Biles je upravičila naziv kraljice tega športa in se že v svojem uvodnem nastopu na 49. svetovnem prvenstvu v gimnastiki vpisala v zgodovino. Na parterju ji je namreč uspela prvina trojni dvojček, ki bo poslej nosila ime biles II. Dvaindvajsetletnica, ki si želi v Nemčiji obogatiti rekordno zbirko 14 zlatih medalj s svetovnih prvenstev, nastopa na svojem petem prvenstvu, že zdaj pa ima v gimnastičnem pravilniku kar tri svoje prvine; če ji bo uspel še seskok z gredi, lahko doda v zgodovino še četrto.

Po koncu sobotnih kvalifikacij je bilo znanih še preostalih devet ženskih reprezentanc, ki bodo nastopile v Tokiu. Američanke, Rusinje in Kitajke so si ekipni nastop na olimpijskih igrah 2020 priborile že na lanskem svetovnem prvenstvu, zdaj so si olimpijsko vozovnico zagotovile še Francija, Kanada, Nizozemska, Velika Britanija, Italija, Nemčija, Belgija, Japonska in Španija.

Danes v boj Sašo Bertoncelj

Danes je minil prvi del moških kvalifikacij, slovenski telovadci pa bodo v dvorani Hanns-Martin-Schleyer-Halle nastopili danes. Danes bo tudi znano, katere reprezentance so si zagotovile olimpijski nastop, kateri telovadci se bodo prek mnogoboja uvrstili v Tokio, znani pa bodo tudi finalisti na posameznih orodjih. Glavni slovenski up je Sašo Bertoncelj na konju z ročaji.