Newsom je v ponedeljek podpisal zakon, ki ameriškim športnikom dovoljuje, da najamejo agenta in nekaj zaslužijo od oglaševanja, vendar pa kalifornijski zakon ne bo stopil v veljavo še naslednjih 27 mesecev.

Newsom upa, da bo zakon povzročil verižno reakcijo. »To bo vzpodbudilo tudi številne druge države, da bodo sprejele podobne zakone. To bo študentski šport spremenilo na bolje, saj bodo tako končno denarno korist imeli tako športniki kot institucije. S tem bomo uravnovesili delitev moči,« je ob tem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Newson.

Zakon, ki bo v veljavo stopil januarja 2023, bi lahko zamajal poslovni model ameriškega študentskega športa. Pri NCAA so junija dejali, da bi ta zakon v skrajnem primeru lahko pripeljal do prepovedi nastopa kalifornijskih šol v okviru NCAA. Novi zakon, ki ga je podprl tudi ameriški košarkarski zvezdnik LeBron James, sicer ne predvideva neposrednega plačevanja študentov za svoje nastope, predvideva pa nekakšna nadomestila za uporabo njihovih imen in slik v video igricah, spominkih, opremi itd.

Študentje so amaterji, institucije služijo milijone

Trenutni pravilniki NCAA so bili po mnenju predlagateljev novega zakona preveč togi, saj denimo tudi študentom plavalcem prepovedujejo, da bo poučevali plavanje in za to prejeli plačilo, ali pa denimo drugim, da bi zaslužili nekaj vsaj za delo v poletnih športnih kampih, kaj šele, da bi zaslužili s promocijo na družbenih omrežjih ali pa kot predstavniki za športne blagovne znamke.

V ponedeljek so se oglasili tudi pri NCAA in dejali, da so potrebne spremembe na področju študentskega športa, a da mora do izboljšanj priti na državni ravni ob njihovem sodelovanju. Prepričani so, da novi zakon tako v Kaliforniji kot izven njenih meja že povzroča zmedo med športniki, trenerji, administracijo in kampusi. Trenutno je študentski šport v ZDA popolnoma amaterski, čeprav šole in združenje NCAA z njim služijo milijone.