V podjetju razvijajo in izdelujejo natančne kovinske izdelke s tehniko progresivnega štancanja in zabrizgavanja izdelkov v plastiko. Letno proizvedejo kar 200 milijonov kosov. Dafra je razvojni dobavitelj podjetij iz avtomobilske industrije, elektroindustrije, industrije baterijskih ročnih orodij in bele tehnike. Letos so začeli sodelovati tudi s podjetjem iz segmenta akumulatorskih baterij. Poleg serijske proizvodnje kupcem ponujajo celovit spekter storitev, od katerih je najpomembnejši lasten razvoj orodij. Lani je podjetje ustvarilo 7,3 milijona evrov prihodkov in je v zadnjih treh letih imelo 30-odstotno stopnjo rasti. Več kot 70 odstotkov vse prodaje doseže na tujih trgih. Glavna sta avstrijski in nemški, kupce pa imajo tudi na drugih celinah, v Mehiki in na Kitajskem.

Prednosti prepoznavajo v konstanti inovativnosti

Dafra deluje izjemno nišno, kar vodi direktorja pri iskanju novih priložnosti, saj se, kot pravi, zaveda omejitve rasti. V sklopu študijskega programa ITM je zato začel načrtno raziskovati nove segmente in trge. Cilj podjetja je nadaljnja razpršitev prodaje, saj podjetje z vsakim novim projektom ali kupcem širi svoje konstrukcijsko in proizvodno znanje. »V današnjem svetu vedno manjših in bolj dovršenih potrošnih izdelkov so izzivi glede konstrukcije in izdelave njihovih posameznih komponent vedno večji, zato se moraš nenehno razvijati,« pojasni Uroš Štuklek. V ta namen v okviru razpisa Eureka trenutno izvajajo projekt razvoja pametnih mehatronskih preoblikovalnih orodij s sistemom optimiziranega mazanja, zaznavanjem poteka procesa in hlajenjem orodnih delov. Tako razvit proizvodni proces bo omogočal uporabo bolj ekoloških konceptov mazanja ob sočasni povečani produktivnosti proizvodnje. Priložnost vidijo tudi v povezovanju. Za leto 2020 je v načrtu oblikovanje mini grozda v avtomobilski panogi, ki bi povezal ter zagotavljal kakovost v celotni nabavni verigi do avtomobila, kasneje pa tudi skupen nastop na trgu.

Oblikujejo širšo vodstveno ekipo

Čeprav gre za družinsko podjetje, si želi direktor čim prej vzpostaviti širšo vodstveno ekipo, ki jo v podjetju že oblikujejo. »Nabava in prodaja se že predajata naprej. Ustvarjena sta tudi oddelek za razvoj in konstrukcijo ter oddelek kontrole kvalitete,« je povedal Štuklek. V podjetju je nekaj več kot 40 zaposlenih, proizvodnjo pa obvladujejo s petnajstimi hitrohodnimi štančnimi stroji, tremi štančno-krivilnimi stroji, petimi stroji za brizganje plastike in štirimi roboti. db