Za predsedniške volitve se je po poročanju AFP registriralo 9,6 milijona prebivalcev Afganistana, ki naj bi sicer imel okoli 35 milijona prebivalcev. A na volitve je po prvih sporočilih volilne državne komisije prišlo le okoli 1,1 milijona volivcev, kar pomeni, da je bila udeležba najnižja od vseh treh dosedanjih predsedniških volitev v tej državi.

Pred petimi leti je bila volilna udeležba nekaj pod 50-odstotna, čeprav je težko delati primerjave, saj naj bi na vseh dosedanjih volitev prišlo do več hujših nepravilnosti, tudi ponarejanja glasov, večkratnega glasovanja enih in istih volivcev, polnjenja volilnih skrinjic z dodatnimi glasovnicami in podobno.

Ne glede na to pa so volilne oblasti v deželi pod Hindukušem prepričane, da so bile sobotne volitve velik uspeh. Predvsem zato, ker talibanom ni uspelo izvesti nobenega večjega napada, ki bi terjal večje število žrtev.

Kljub temu talibani niso bili ravno neuspešni pri svojih napadih na volišča - iz države so poročali o najmanj 400 napadih. Ubitih je bilo najmanj pet ljudi. Šlo naj bi za predstavnike varnostnih sil. Več deset ljudi je bilo tudi ranjenih. Za varnost na dan volitev je sicer skrbelo približno 72.000 pripadnikov afganistanskih oboroženih sil.

Prve začasne rezultate volitev naj bi objavili 19. oktobra, uradne 7. novembra. V primeru, da nobeden od kandidatov ne bo zbral več kot 50-odstotne volilne podpore, bodo morali predvidoma konec novembra pripraviti drugi krog volitev.

Tudi na letošnjih predsedniških volitvah v Afganistanu je bil v ospredju boj med sedanjim predsednikom Ašrafom Ganijem in izvršnim vodjo države Abdulahom Abdulahom, ki sta si po volitvah pred petimi leti morala razdeliti oblast.