O nizki volilni udeležbi po navedbah dpa poročajo iz večine afganistanskih provinc. Po navedbah lokalnih svetov se predvsem ženske niso udeležile volitev. Po ocenah analitikov je v Afganistanu najmanj 13,5 milijona volilnih upravičencev. Od tega se jih je za volitve registriralo več kot 9,5 milijona, med njimi je približno tretjina žensk.

Prve začasne rezultate volitev naj bi objavili 19. oktobra, uradne 7. novembra. V primeru, da nobeden od kandidatov ne bo zbral več kot 50-odstotne volilne podpore, bodo morali predvidoma konec novembra pripraviti drugi krog volitev.

Za varnost na dan volitev je skrbelo približno 72.000 pripadnikov afganistanskih oboroženih sil.

Na voliščih so se danes predvsem soočali s težavo, da na seznamu ni bilo vseh oseb z volilno pravico. Organizacijske pomanjkljivosti so bile pri biometričnih napravah, saj se nekatera imena volivcev niso pojavila. Pred volitvami so namreč sezname volilnih upravičencev shranili na biometrične naprave, skupaj z dvema prstnima odtisoma in fotografijami volivcev.

Tudi na letošnjih predsedniških volitvah v Afganistanu je bil v ospredju boj med sedanjim predsednikom Ašrafom Ganijem in izvršnim vodjo države Abdulahom Abdulahom, ki sta si po volitvah pred petimi leti morala razdeliti oblast.