V eksploziji tovornjaka bombe pred uradom obveščevalnih služb v mestu Kalat na jugu Afganistana je bilo po podatkih guvernerja province Zabul ubitih najmanj 20 ljudi, najmanj 93 pa jih je ranjenih, od tega okoli 30 težje. Zaradi napada je uničena tudi bližnja bolnišnica, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ranjence so odpeljali v zasebne bolnišnice v mestu in v bolnišnice v sosednjo provinco Kandahar.

Odgovornost za napad so prevzeli talibani, ki pred predsedniškimi volitvami stopnjujejo napade. Tiskovni predstavnik talibanov Kari Jusuf Ahmadi je poudaril, da je šlo za napad proti afganistanski obveščevalni službi in da so bili v njem ubiti obveščevalci. Dodal je, da so napadli bolnišnico in civiliste zato, ker je "sovražnik našel zatočišče med civilisti".

Afganistansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da se bo talibanom maščevalo za napad.

Iz province Nangarhar na vzhodu Afganistana pa poročajo o letalskem napadu, v katerem je bilo v sredo zvečer ubitih najmanj 30 civilistov, najmanj 40 pa jih je bilo ranjenih. Po poročanju afganistanske televizije Ariana, na katero se sklicuje ruska tiskovna agencija Tass, so napad izvedle tuje sile na kmetijskem območju, kjer so prebivalci obirali pistacije.

AFP pa poroča, da je predstavnik nangarharske policije dejal, da je bil napad usmerjen proti borcem skupine Islamska država, ter da so letala civiliste zadela ponesreči. ZDA so sicer edini član mednarodne koalicije v Afganistanu, ki ima letala. Ameriška vojska v Afganistanu, ZN ali NATO še niso komentirali dogodka. AFP tudi navaja, da se navedbe uradnikov o številu smrtnih žrtev razlikujejo, teh naj bi bilo med devet in 30.