Protestniki so na pohodu čez Toulouse zahtevali boljše življenje. »Dovolj nam je životarjenja. Hočemo živeti,« je bil njihov slogan.

Protesti so se sprva začeli povsem mirno, zakaj je prišlo do posredovanja policije, pa še ni povsem jasno. Skupina, ki opazuje delovanje policije med protesti rumenih jopičev, je obtožila policiste, da so konflikt začeli oni, ko so napadli skupino petih protestnikov in enega tudi ranili.

Ta skupina je na twitterju objavila tudi video posnetek, ki podpira njihove trditve. Od oblasti so zahtevali ukrepanje.

Na policijski upravi v Toulousu se zaenkrat na te obtožbe še niso odzvali. Sporočili so le, da so v soboto izvedli pet aretacij, potem ko so proti policistom prileteli različni predmeti, še poroča AFP.

Protesti rumenih jopičev v Toulousu so se sicer kljub posredovanju policije nadaljevali. Več protestnikov se je zbralo tudi v drugih francoskih mestih. V Parizu so se protestniki pridružili podnebnemu protestnemu shodu, še poroča AFP.

Rumeni jopiči so se v Franciji začeli znova zbirati septembra, vendar za zdaj v precej manjšem številu kot lani in v prvi polovici leta.

Francoska vlada je sicer minuli teden predstavila osnutek proračuna za leto 2020, v katerem je predvidela več kot devet milijard evrov davčnih olajšav za francoske družine. V to je že vštetih tudi pet milijard evrov davčnih olajšav za okoli 12 milijonov družin, kar je obljubil francoski predsednik Emmanuel Macron po »veliki nacionalni razpravi«, ki je bil odgovor na množične proteste rumenih jopičev.