Tabloidni Alo se ne ukvarja s taktičnimi vprašanji, ampak izpostavlja, da je Slovenija ponorela za Dejanom Vinčičem oziroma Vinčićem, kot ga pišejo.

"Odbojkarji alpske države opogumljeni čakajo finale EP v Parizu. V Sloveniji vre! Vulkan sreče so aktivirali odbojkarji alpske države, med njimi pa, eden najboljših, Srb - Dejan Vinčić," že v naslovu srbsko poreklo najboljšega od članov slovenske odbojkarske zasedbe izpostavlja tabloidni Alo.

"V ljubljanskem kotlu so za pot v finale evropskega prvenstva na hrbet vrgli aktualne svetovne prvake Poljake. Nedeljski spopad za zlato v Parizu so si izborili ubijalski kapetan (Tine) Urnaut, kolega na položaju sprejemalca (Klemen) Čebulj, korektor (Tonček) Štern in drugi izbranci italijanskega stratega Alberta Giulianija. Vse pa je na igrišču vodil izkušeni 33-letni Vinčić, ki ima že srebro z EP 2015, istega leta pa je bil tudi izbran za MVP evropske lige," piše Alo.

Alo navaja, da so Vinčići poreklom iz Prnjavorja pri Banjaluki, kamor reprezentant Slovenije, rojen v Slovenj Gradcu, rad zahaja, ko mu to dopuščajo njegove poklicne obveznosti kot članu poljskega Radoma. Njegova družina obhaja pravoslavno slavo Janeza Krstnika, svetnika, katerega tetovažo nosi Dejan na levi nadlakti, še izpostavlja Alo.

Večina srbskih medijev pred finalnim obračunom v ospredje postavlja tviteraški obračun športne poročevalke slovenske komercialne televizije Sanje Modrić in srbskega televizijskega komentatorja Slobodana Šarenca.

Ko je bilo znano, da bo Slovenija v finalu odbojkarskega prvenstva stare celine igrala s Srbijo, je Modrićeva na družbenih medijih zapisala: "V finalu EP v odbojki CEVEuroVolley se bo Slovenija pomerila s Srbijo, tako kot v finalu EP v košarki 2017. Še konča naj se enako."

Slobodan Šarenac pa ji je, kot izrecno izpostavljajo srbski mediji, "vrhunsko odgovoril": "Ne vem, odvisno, koliko Srbov imate tokrat v ekipi?"

Oba se sklicujeta na finale evropskega prvenstva v košarki pred dvema letoma v Istanbulu, v katerem je Slovenija premagala Srbijo za prvi naslov košarkarskih prvakov stare celine. V tokratni bitki za Evropo želijo, da bo razplet drugačen, izpostavljajo srbski mediji.

Srbski mediji izpostavljajo incident v polfinalu proti Franciji

V srbskih medijih se je takrat veliko pisalo o košarkarjih slovenske reprezentance srbskega porekla, med njimi so izpostavljali osrednja zvezdnika Luko Dončića in Gorana Dragića. In tudi tokrat največ pozornosti namenjajo iskanju srbskih korenin članov slovenske reprezentance.

Bolj kot napoved finala s Slovenijo srbski mediji izpostavljajo incident v polfinalu proti Franciji, ko je nekaj sto srbskih navijačev v polni dvorani Bercy izžvižgalo minuto molka ob smrti nekdanjega francoskega predsednika Jacquesa Chiraca.

"Srbi ničesar ne pozabljajo. Srbi žvižgali med minuto molka za enim največjih zagovornikov Natovega bombardiranja Srbije," piše po srbskih portalih, kako so Srbi bojkotirali pietetno dejanje za umrlim francoskim državnikom svetovnega slovesa z vzkliki: "Terorist, terorist."

Športni portal Mondo že v naslovu finalnega obračuna navaja: "Slovenci, čakamo vas v reprizi košarkaškega EP, vendar pa z drugačnim razpletom." Ob tem omenjajo še, da se v Parizu pričakuje vsaj 5000 slovenskih navijačev.

Srbski novičarski portali prinašajo tudi izjavo enega od junakov zmage nad Francozi Aleksandra Atanasijevića, ki po fantastični zmagi proti Franciji poziva k umiritvi strasti: "To triumfalno zmago moramo takoj pozabiti in se osredotočiti na Slovenijo. Tako kot v polfinalu nas tudi v finalu čaka močan nasprotnik, vendar pa smo pokazali, da smo nepredvidljiva ekipa in da lahko presenetimo vsakogar."

Ob tem ni pozabil omeniti, da srbski selektor Slobodan Kovač zelo dobro pozna Slovence, saj je bil še ne tako dolgo nazaj selektor Slovenije, kar bo po mnenju Atanasijevića glavni adut srbske ekipe.

Srbski odbojkarski strokovnjak je na slovenskem selektorskem stolčku zamenjal Italijana Andreo Gianija, slovensko izbrano vrsto pa je prevzel leta 2017. Z njim se je slovenska odbojkarska zveza razšla januarja letos.