Odbojkarji imajo po informacijah iz slovenskega tabora za danes ob 23.30 predviden povratni let iz Pariza. Tako bi morali v odsotnosti zamud na brniško letališče prispeti okoli enih ponoči.

Ljubitelji športa pa bodo na svoj račun prišli še v ponedeljek, ko bo ob 17. uri v središču Ljubljane na Kongresnem trgu na sporedu veliki sprejem za odbojkarje. Ti so si z uvrstitvijo v današnji finale že zagotovili najmanj srebro, a poudarjajo, da imajo tokrat v finalu proti Srbom pred očmi le zlato kolajno.

Za slovenske odbojkarje bo danes v živo v sloviti pariški dvorani Bercy navijal tudi predsednik države Borut Pahor, ki je eden izmed številnih slovenskih navijačev, ki so se odpravili v Pariz. Vsaj 2000 naj bi jih v francosko prestolnico prišlo z organiziranim prevozom, poznavalci pa pričakujejo, da se jih bo vsaj še enkrat toliko zbralo v dvorani.

Ljubitelji odbojke in slovenskega športa, ki se bodo dovolj hitro vrnili iz Pariza, in ostali, ki se na pot niso odpravili, pa bodo lahko v ponedeljek pozdravili odbojkarje. Na Kongresnem trgu pa se jim bosta pridružila tudi kolesarska asa Roglič in Pogačar, ki sta blestela na nedavni Vuelti.

Oba danes nastopata še na cestni dirki na svetovnem prvenstvu v Yorkshiru, kjer sta prav tako med aduti za nov uspeh slovenskega športa.

Slovenski kolesarji so tik pred odhodom na start cestne dirke v Yorkshiru posneli video in v njem v en glas odbojkarjem sporočili: »Dajmo, fantje, na zmago!«

Proslavljanje slovenskega športa bi lahko v prihodnosti postalo tudi institucionalizirano. Olimpijski komite Slovenije je namreč ta teden predlagal, da bi 1. oktober postal državni praznik, dan športa, ki sicer ne bi bil dela prost. O pobudi bo že v torek razpravljal pristojni parlamentarni odbor, še pred tem pa naj bi o njej spregovorili tudi pri predsedniku republike Borutu Pahorju.

Kot so pojasnili na OKS, je prvega oktobra leta 1863 bilo namreč po zgledu istoimenskega telovadnega društva v Pragi v Ljubljani ustanovljeno športno društvo Sokol, ki je tudi sicer kasneje preraslo v pomembno rodoljubno gibanje.

»Naši argumenti za nov državni praznik so povsem vsebinski. Ne zahtevamo prostega dneva in nobenega denarnega nadomestila za prebivalstvo. Prizadevamo si za praznik, zaradi katerega si bo morda še kakšen Slovenec vzel uro časa za enourno organizirano vadbo. Če bo tako, bomo zelo veseli,« pobudo pojasnjujejo v OKS.