Pri predstavitvi pritlične hiše so posebej poudarili natančnost gradnje in sodobno opečno energijsko učinkovito gradnjo, ki jo poleg vseh prednosti opečne gradnje odlikujejo izolacija v zidaku in hitrost ter način zidanja z lepljenjem brušene opeke.

Wienerberger Slovenija

Na predstavitvi so sodelovali zastopniki podjetja Wienerberger Slovenija, ki zaposluje okoli 140 delavcev na treh lokacijah. V Ormožu proizvajajo zidno opeko (Porotherm), v Borecih strešno kritino (Tondach), v Lukavcih pa je proizvodnja engob in glazur (Terca). Sedež podjetja je v Borecih, Wienerberger Slovenija pa skupaj z Wienerbergerjem Hrvaška predstavlja regijo Wienerberger Adriatic, ki je sestavni del poslovne enote Wienerberger Building Solutions Region East. Temelj poslovanja je proizvodnja gradbenega materiala iz gline, poleg proizvodnih enot v Sloveniji pa imajo še proizvodni enoti na Hrvaškem v Karlovcu, kjer proizvajajo zidno opeko, v Đakovu pa izdelujejo strešno kritino.

Glina – gradbeni material preteklosti in bodočnosti

Glina je bila kot gradbeni material v preteklosti izjemno močno zasidrana, še danes pa v konkurenci drugih materialov nosi vidno in zelo močno vlogo, zato lahko napišemo, da je to gradbeni material preteklosti in bodočnosti. V drugi polovici 19. stoletja je opečna gradnja v celoti prevladala, zaradi požarne varnosti pa je temu sledila tudi strešna kritina. Še leta 1974 je bilo na ozemlju Slovenije kar 32 opekarn, po letu 1980 pa so se začele pojavljati težave, tudi vse večja konkurenca, svoje pa je naredil tudi razpad jugoslovanskega trga leta 1990 in kriza leta 2009.

V našem spremljanju opečne gradnje bi lahko izpostavili tri pomembne mejnike v opečni gradnji in stikih z javnostmi ter tudi predstavljanju novosti. Tako smo leta 2008 v naši prilogi predstavili gradnjo hiše iz opeke v Borecih, podoben dan odprtih vrat, kot so ga predstavili sedaj. Takrat so predstavili hišo, v kateri je izvajalec podjetje Zidarstvo Miran Jurkovič uporabil opečne elemente Wienerberger Opekarne Ormož, zunanji zidovi pa so bili iz opeke Porotherm PTH 45 S P+E. Drugi mejnik je bila predstavitev opeke Wienerberger Profi in sistema suhe gradnje z lepljenjem na sejmu Dom leta 2014, tokrat pa je združeno podjetje Wienerberger Slovenija predstavilo gradnjo pritlične hiše v Črenšovcih, ki je zgrajena z opeko Porotherm 38 IZO Profi, v katere notranjosti oziroma v komorah je izolacija iz kamene volne, kar pomeni, da zadostuje toplotnoizolativnim standardom in ni potrebe po dodatni izolaciji na zunanji strani stene oziroma proizvajalci priporočajo le navaden toplotnoizolativni omet.

Natančnost – trend sodobne gradnje

Predstavitev oziroma dan odprtih vrat v Borecih leta 2008 je bil izjemno pomemben, saj so takrat predstavili trende sodobne opečne gradnje. »Tradicionalni gradbeni material, opeka, je šla v razvoju skozi temeljito konstrukcijsko in proizvodnjo prenovo, tako da je uspela zaradi številnih prednosti vseeno obdržati vodilni položaj med gradbenimi elementi za zidavo sten. Proizvajalci gradbene opeke so s sodobnimi rešitvami in konstrukcijo samih zidakov odgovorili na sodobne zahteve po povečani toplotni izolativnosti osnovnega gradbenega materiala, ob tem pa so ohranili vse prednosti naravnega materiala, gline,« smo takrat zapisali. Je pa zanimiva tudi anekdota, povezana z našim zapisom oziroma fotografijo, ki smo jo objavili. Tudi zato, ker smo s fotografijo, zaradi katere smo bili deležni očitkov, nakazali smer, kam bo šla sodobna opečna gradnja. Takrat smo objavili fotografijo zelo natančno grajene hiše, pred njo pa kup razbite opeke. Fotografijo, ki je bila takrat zanimiva za pogled, danes pa bi lahko rekli, da je govorila, kako način gradnje, po kateri ostane še kakšen kos razbite opeke, vse bolj izginja.

In so tudi zato besede v zaključku tega teksta povedale ogromno, celo več, kot smo se takrat zavedali: »Objekt je izjemno lepo grajen, predvsem pa se že na daleč vidi, da so zidarji uspešno izkoristili vse prednosti opečnega bloka Porotherm S P+E oziroma celotnega sistema. Zidovi so ravni, horizontalne linije med zidaki skoraj popolnoma ravne, predvsem pa med posameznimi vrstami ni debelih slojev malte, ki jo lahko nemalokrat vidimo pri podobni gradnji. Po zaslugi vertikalnih vezi med zidaki na pero in utor ter celotnega sistema postaja gradnja z opečnimi zidaki natančna in tudi zidarji niso več mojstri, pri katerih je pet centimetrov gor ali dol, levo ali desno, nepomembno, natančnost zidanja pa pomeni tudi velik prihranek materiala pri kasnejših delih.«

IZO Profi

Nakazali smo trend, ki se je pozneje izkazal v predstavitvi opeke Porotherm Profi leta 2014 in tudi zdaj s predstavitvijo hiše, grajene iz opeke IZO Profi. Objekt so na dnevu odprtih vrat predstavili strokovni sodelavci podjetja Wienerberger, vodja prodajnega področja Andreja Dogša, tehničnoprojektni predstavnik Tomaž Strehar in strokovnjakinja za trženje pri Wienerberger Adriatic Marja Dolamič ter projektant, inženir in investitor gradnje Dominik Pintarič. Pritlični objekt je zgrajen z zidno opeko Porotherm 38 IZO Profi in pokrit z opečnim strešnikom Tondach Bobrovec, predelne stene so zidane z opeko Porotherm Profi debeline 20 centimetrov, strop je iz Porothermovih nosilcev in polnil, streha pa je izvedena z leseno strešno konstrukcijo, na katero je položena paroprepustna folija, narejen je zračni most in pokrita je z Bobrovcem v dvojnem prekrivanju.

V bistvu gre za sistem hladnega podstrešja, kot pa nam je povedal investitor in izvajalec Dominik Pintarič, bodo na estrihu na opečnem stropu položeni različni razvodi in tudi cevi za prezračevanje in rekuperacijo. Te morajo biti dobro izolirane, Pintarič pa bo z izolacijo na tlaku v bistvu rešil dva problema. Izoliral cevi in hkrati izoliral strop proti strehi ter tako dosegel primerno izolativnost, po zaslugi opečnega stropa pa je tudi fazna prehodnost daljša in se hiša ne bo pregrevala.

Omeniti je treba še eno prednost te opeke. Pintarič je najprej načrtoval gradnjo z opeko Profi, potem pa se je po določenih izračunih in posvetovanju s strokovnjaki Wienerberger odločil za Porotherm Izo profi, ki ima že vgrajeno toplotno izolacijo. Kot je pripovedoval dipl. ing. gradbeništva, ki se je za svojo pot odločil leta 2010 (prej je delal v Pongradu), je z opeko Profi že večkrat gradil, z IZO Profi pa prvič. Razlika med obema je le, da je IZO Profi polnjen s kameno volno, ki ima odlične toplotne lastnosti, je negorljiva, kljubuje staranju, ne vpija vode in je paroprepustna.

Lepilo namesto malte

Oba sistema se lepi z lepilom Dryfix.extra, kar je inovativen sistem gradnje, ki ga je razvilo podjetje Wienerberger. Prvo vrsto opeke se položi na izravnalni sloj malte, ki mora biti v vseh smereh poravnan na milimeter natančno. Zgornji sloj položene opeke se z vlažnim zidarskim čopičem rahlo omoči in počisti, da se odstrani prašne delce. Če tega ne storimo, se zmanjša vezivna moč med zidaki. Na očiščeno opeko se nato na notranja štiri rebra zidaka nanese lepilo. Za natančen nanos lepila na zidake Porotherm IZO Profi je k vsaki paleti dodan pripomoček – nastavek »Y«, ki se ga pritrdi na cev pištole za nanos lepila DRYFIX.extra. Po nanosu lepila se položi naslednjo vrsto opeke, s katere se pred tem prav tako odstrani prašne delce. In postopek se nato ponavlja. S pomočjo peresa in utora se opeko po vertikalnih spojnicah povezuje po principu »suhega stika«. S takim sistemom sodobne gradnje je mogoče graditi do temperature –5 °C, s čimer se gradbena sezona podaljša, gradbišče pa je čistejše, saj ni dodatnega odpadnega materiala. Pintarič je vogalnike in preklade še izdelal s klasičnimi vogalniki Dryfix in prekladami, so pa v Črenšovcih predstavili nov opečni vogalnik, ki je že na trgu.

Wienerberger sicer izdeluje opeke Porotherm Izo Profi v dimenzijah 50, 44 in 38 centimetrov, ki so namenjene individualnim stavbam, za gradnjo večstanovanjskih stavb pa priporočajo IZO Profi 32, 25–38 ali pa 20–40 centimetrov.

Zbogom počasna gradnja

Bistvo tega sistema je tudi, da z njim počasna gradnja, mešalniki za malto, veliki transportni stroji in manipulativni stroški zaradi nanosa malte postajajo stvar preteklosti. Za gradnjo povprečne družinske hiše je potrebnih 10.000 litrov malte, za gradnjo hiše enake velikosti po opisanem sistemu pa potrebujemo okrog 30 pločevink lepila Porotherm Dryfix.extra (po 750 ml).

Za gradnjo zidov so po izdelavi AB podložne plošče potrebovali vsega sedem dni, potem še tri dni za streho in v desetih dneh je bila hiša pod streho. Opeko Porotherm Izo Profi se lahko v reže v vseh smereh tako suho kot mokro z običajnimi gradbiščnimi rezalnimi stroji, denimo s strojem za rezanje opek, tračno žago ali z aligatorsko žago, Pintarič pa priporoča rezanje z vodno žago, že zaradi zmanjšanja količine prahu.

Klasika z veliko natančnostjo

Kljub novemu sistemu Porotherm IZO Profi oziroma samo Profi pa še vedno ostajajo aktualni klasični sistemi opečne gradnje, še posebno specialne, kot je linija Comfort za večjo potresno trdnost ali zvočno izolativnost. Opečna gradnja prehaja v vse večjo natančnost, hitrost gradnje je skoraj neverjetna, ker pa se med gradnjo v vezne elemente ne vnaša vode, je tudi nadaljevanje gradnje mogoče takoj. »Kot gradbenik bom nadaljeval s ponudbo te opeke. Tako Porotherm Izo kot Profi. Seveda pa je vse odvisno od strank in njihovih odločitev. To je moja prva hiša v Prekmurju, grajena z s to opeko, in mi za odločitev ni žal. Res je bila na začetku investicija nekoliko dražja, se pa potem to izravna, ker ni potrebna debela zunanja izolacija, ob tem pa so še druge prednosti. Izolacija, skrita v zidovih, je pač posebna prednost,« še dodaja Pintarič.

Hinko Novak