Wienerbergerjev koncept hiše prihodnosti 2020 se je že začel uresničevati. V avstrijskem Zwettlu je letos zrasel okolju in prijazen energijsko učinkovit družinski dom, ki že danes izpolnjuje pričakovanja Evropske unije glede energijsko varčne gradnje in tako imenovane ničenergijske hiše. Wienerberger kot največji svetovni proizvajalec opeke jemlje trajnostno in ekološko gradnjo kot izziv, zato razvija nove sisteme in koncepte. Wienerbergerjeve opečnate hiše e4 ponujajo zdravo, energijsko učinkovito in finančno dostopno bivalno okolje.

wienerberger_e4_3.jpg

E4 za štiri elemente

Izraz e4 se nanaša na štiri elemente: energijo (energijska učinkovitost), okolje (obnovljiva energija), čustva in zdravje (kakovost življenja) in ekonomijo (dostopna cena). Osnova energijsko učinkovitega koncepta je inovativna in visoko izolirna glinena opeka Porotherm, v katero je že v proizvodnem procesu vdelana izolacija – kamena volna. Odlična toplotna izolacija jamči zaščito pred vročino poleti in ohranja hišo prijetno toplo v zimskem času, in to brez dodatnega hlajenja ali ogrevanja. Poraba energije je zato nizka čez vse leto.

Hiša e4 uporablja izključno obnovljive vire energije in proizvede skoraj vso energijo, ki jo potroši, zaradi česar ima ugoden ogljični odtis in pozitivno energijsko bilanco. Približno 65 odstotkov potreb po ogrevanju in gretju vode pokriva sončna energija, preostalih 35 odstotkov pa pozimi preskrbi grelnik na drva. Vgrajeni fotovoltaični agregat daje dovolj energije za vsakdanje potrebe gospodinjstva.

wienerberger_e4_2.jpg

Dve leti zbiranja podatkov

Energijske načrte, kalkulacije in oceno je opravil prof. Klaus Krec s Tehnične univerze na Dunaju v okvoru avstrijskega tehnološkega instituta AIT. Slednji bo hišo nadzoroval dve leti in zbiral pomembne podatke o njeni energijski porabi in proizvodnji, kot tudi druge dejavnike, na primer kakovost zraka in vlago v hiši, ki sta odločilna za zdravje in dobro počutje v notranjih prostorih. Projekt opečnate hiše 2020 je podprla avstrijska zvezna fundacija za klimo in energijo kot del raziskovalnega in tehnološkega programa Nove energije 2020.