Naravni in ekološko neoporečen material

Porotherm Plan Dryfix je opeka prihodnosti, narejena iz naravnih materialov, ki jih lahko po koncu življenjske dobe recikliramo in ponovno uporabimo (npr. kot tenisit). V proizvodnem procesu uporabljajo plin kot ekološko najbolj neoporečen energent. Z nenehnim izboljševanjem proizvodnega procesa zmanjšujejo porabo energije in prispevajo k zmanjšanju globalnega segrevanja.

Posebno lepilo Porotherm Dryfix extra nanašamo s pištolo za poliuretansko (PU) lepilo, zato je uporaba zelo enostavna in hitra. Brušeno opeko Porotherm Plan Dryfixse enostavno polagamo eno na drugo z minimalno 30-odstotnim prekrivanjem ter vertikalno s spajanjem s sistemom pero in utor. Dodatna prednost za investitorja je poleg enostavne uporabe in hitrosti gradnje še dodaten prihranek malte, ki za povprečno stanovanjsko hišo znaša okoli 10.000 litrov.

Čisto in varno gradbišče v nekaj korakih

porotherm.jpg

1. Priprava horizontalne hidroizolacije
Po izdelavi prve plošče položimo hidroizolacijo, ki mora biti 15 centimetrov širša, kot je debelina zidu, da se lahko spoji z izolacijo pod estrihom.
2. Sloj malte za izravnavo
Po položitvi hidroizolacije označimo položaj in debelino zidov. Pred začetkom zidanja izravnamo podlago na milimeter natančno z 1,5 centimetra debelim slojem malte. Priporočajo uporabo zelo natančne vodne tehtnice Nivelliermax.

Natančno položena prva vrsta je dobra osnova za nadaljnje delo

3. Zidanje prve vrste
Prva vrsta opeke se polaga na še vlažno izravnalno malto. Del opeke, ki se stika z malto, pred zidanjem namočimo. Ali je vrsta ravna, preverjamo s tri do štiri metre dolgo aluminijasto letvijo. Opeke se polagajo ena poleg druge po sistemu pero in utor, brez malte v vertikalnih spojih.

Pištola omogoča natančno nanašanje lepila

porotherm2.jpg

4. Priprava lepila Porotherm Dryfix extra
PU-lepilo Porotherm Dryfix extra je treba pred uporabo dobro pretresti in ga pritrditi na pištolo. Nato odvijemo vijak pištole in pritisnemo na vzvod (okoli dve sekundi), da se lepilo pojavi na koncu cevi. Izhod lepila nadzorujemo s pritiskom na vzvod pištole.
5. Priprava opeke Porotherm Plan
Opeko najprej na naležnih površinah odprašimo in z zidarskim omelom dobro omočimo. Na izravnano prvo vrsto opeke nanesemo dva vzporedna trakova PU-lepila (za zidake širine 20 centimetrov in več. Traku PU-lepila je takoj po aplikaciji širok okoli 3 centimetre. Lepilo Dryfix extra kolabdira takoj po nanosu in se skrči na določen volumen. Priporočljivo ga je nanašati postopoma -vsakokrat na okoli tri metre zidu. Z nanašanjem po korakih preprečimo prevelik upad volumna lepila. Pri nenosilnih zidovih debeline 12 centimetrov ali manj nanesemo le en trak lepila.

Pri zidanju uporabljamo žago za opeko in gumijasto kladivo

porotherm1.jpg

6. Zidanje
Brušeno opeko postavimo na lepilo preden se le to posuši. Ko je opeka postavljena na lepilo se ne sme več premikati. Po porabi lepila je potrebno na pištolo namestiti novo dozo. Dozo odlagamo vedno v pokončnem položaju.

Več informacij na www.wieneberger.si