Pokal narodov velja za nekakšne olimpijske igre v motokrosu. Za letošnje tekmovanje na Nizozemskem na mehki progi z imenom TT Circuit, na kateri prevladuje mivka, je prijavljenih 34 reprezentanc, ki bodo najprej nastopile na jutrišnjih kvalifikacijah. Najboljših 19 reprezentanc se bo neposredno uvrstilo na nedeljsko dirko v finalu A, preostalih 15 pa se bo v nedeljo dopoldan potegovalo za čim boljše mesto v drugem kakovostnem razredu. Le zmagovalec finala B se bo pridružili najboljšim 19 reprezentancam, ki se bodo borile za pokal v popoldanskih preizkušnjah, ko sočasno vozijo dirkači dveh razredov. Ob 13. uri bodo vozili v razredih MXGP in MX2, ob 15. uri v MX2 in MX Open, ob 16. uri pa še v razredih MXGP in MX Open.

Selektor presenetil z izbiro

Za 73. pokal narodov je selektor Bogomir Gajser izbral sina Tima (aktualni svetovni prvak v MXGP), Jana Pancarja (28. mesto v SP v MX2) in dokaj nepričakovano Petra Irta. Vsi so namesto Irta v ekipi pričakovali Klemna Gerčarja, ki je bil letos ob Gajserju edini Slovenec v elitnem razredu MXGP in ki je pred dnevi končal kariero. »Dirkače sem povabil na mojo progo, ki je zelo zahtevna in na kateri točno vidim, kaj in kako kdo dela. Po treningu se je Gerčar izgovoril na utrujenost, zato smo se dogovorili še za en trening, na katerega pa ga potem ni bilo. Ekipo sem izbral na strokovni podlagi, ne glede na to, kdo je kdo in kako se piše. Mislim, da imam nekaj pojma o tem,« pravi Bogomir Gajser.

Potem ko je v letošnji sezoni postal svetovni prvak v MXGP, Tima Gajserja čaka najprej nastop na pokalu narodov, potem pa še superkros v ZDA in testiranje nove 450-kubične honde v Italiji. »Po dolgi in naporni sezoni je moje telo že malce utrujeno, vendar imam še vedno dovolj želje, žara, energije in motivacije. Že ko prideš na pokal narodov, čutiš, da gre za posebno dirko. Letos ima Slovenija eno boljših ekip v zadnjih sezonah. Najpomembneje je, da pridemo iz kvalifikacij v finale A, tam pa lahko presenetimo z dosežkom,« napoveduje Tim Gajser. Lani se Slovenija pokala narodov v ZDA ni udeležila, leta 2017 pa je v isti zasedbi, v kateri bo nastopila tudi zdaj v Assnu, osvojila dvanajsto mesto v britanskem Matterley Basinu.

Mladi Pancar ima težave z roko

Najboljša slovenska uvrstitev v zgodovini pokala narodov je deveto mesto iz leta 1998 v britanskem Foxhillsu, ki so ga privozili Roman Jelen, Boštjan Kampuš in Rok Sitar. A visoke letošnje cilje je delno pokvarila poškodba 19-letnega Jana Pancarja. Na predzadnji dirki sezone za svetovno prvenstvo v MX2 v Turčiji si je poškodoval roko – odkrušila se mu je kost na delu, na katerem so nameščene vezi. Čeprav v tem času skoraj ni treniral, selektor Gajser ni razmišljal o njegovi zamenjavi in ni določil morebitne rezerve. Jan Pancar naj bi v Assnu vozil s posebno opornico: »Kljub poškodbi bom dal maksimum od sebe. Če bom lahko vozil z vsaj 50 odstotki svojih zmožnosti in sposobnosti, sem naredil vse. Sem pa navajen stisniti zobe.«

Peter Irt si je poleg motokrosa našel redno službo, je pa tudi strokovni komentator na televiziji ob prenosih dirk za SP. »Čeprav ne tekmujem več na dirkah zunaj Slovenije, sem prepričan, da sem odlično pripravljen. Sposoben sem dobro odpeljati. Na mehki progi, ki mi sicer ustreza, bom skušal pokazati vse, česar sem sposoben. Progo v Assnu poznam, imamo super ekipo, v kateri se odlično razumemo, zato verjamem, da lahko dosežemo dober rezultat,« meni Peter Irt.