Biti dolgoletni predsednik delovnega sodišča prinaša številne privilegije, sploh če ste na položaju že tretje desetletje. Med drugim vam omogoča tudi to, da z vami neposredno komunicira vodja kriminalistične policije, ko se soočite z naznanilom suma storitve kaznivega dejanja.

Na okrajno sodišče v Mariboru, na katerem sodijo Stanku Omerzuju zaradi zalezovanja bivše ljubice, je danes prišel pričat Robert Munda. Do februarja je bil Munda vodja sektorja kriminalistične policije na policijski upravi Maribor. Vodstveni položaj je moral zapustiti, ko so ga ujeli na alkotestu. Zdaj opravlja naloge višjega kriminalističnega inšpektorja specialista.

Munda je bil glavni kriminalist v Mariboru, ko ga je 28. novembra 2016 v službo poklical Stanko Omerzu. Munda trdi, da ga osebno ni poznal, je pa bil seznanjen, da zoper predsednika delovnega sodišča v Mariboru kriminalisti zbirajo obvestila o zalezovanju bivše ljubice.

Poklical ga je nazaj

»Natančnega datuma klica se ne spominjam. Ker Omerzu ni imel moje osebne številke, je klical na policijsko upravo. Ker je predsednik sodišča, sem ga poklical nazaj,« je sodnici Karmen Krajnc razložil Munda. Omerzu je hotel vedeti, ali drži informacija, da je oškodovanka umaknila predlog za pregon. Obdolženi trdi, da mu je Munda to informacijo potrdil. Kriminalist je to na sodišču zanikal: »Me je pa on seznanil, da je oškodovanka podala umik. Umika nisem videl, tudi če bi, mu tega ne bi povedal.«

Omenjeni umik ovadbe je obrambi zelo pomemben. Oškodovanka je dejansko odšla na policijo in 20. oktobra 2016 podpisala izjavo, da odstopa od pregona. Ker pa je Omerzu ni prenehal zalezovati, se je vrnila na policijo in tožilstvo ter ga znova ovadila. S tem je sprožila predmetni kazenski postopek. Omerzujev zagovornik Velimir Cugmas vztraja, da se to ne bi smelo zgoditi in da je sojenje nezakonito, češ da je oškodovanka z umikom ovadbe izgubita pravico vnovične podaje predloga.

Vrnimo se k Mundi. Omerzu ga je v telefonskem pogovoru prosil za srečanje, dogovorjeni termin je bil 22. december 2016. Sestala se nista, ker so kriminalisti dva dni prej opravili hišno preiskavo na delovnem sodišču in na Omerzujevem domu. Omerzu je 23. decembra znova klical na policijsko upravo Maribor in zahteval Mundo. Klic mu je zatem vrnil – in to kar dvakrat – Andrej Kolbl, namestnik vodje kriminalistične policije. Omerzu mu je rekel, da nujno potrebuje njegovega šefa. Kolbl mu je – po besedah obdolženega – odvrnil, da ga bo Munda vsekakor poklical nazaj, ko pride v službo. Klica ni dočakal.

Obdolženi ni odnehal, 9. februarja 2017 je Mundi poslal dopis. Zanimalo ga je, ali podpira domnevno nezakonite aktivnosti kriminalistov – obdolženi je namreč kar njim očital zalezovanje. Obenem je izrazil upanje, da se ne bi naslovnik kdaj znašel v zrežiranem kazenskem postopku. »Bojujem se z močnim aparatom, s katerim razpolagate in ki me poskuša očrniti.« Omerzu se je še zahvalil za opravičilo, ker ga je kriminalist, ki je vodil preiskavo, tik pred zdajci odslovil z napovedanega razgovora.

Cugmas o plešastem »dvojniku«

Na današnjem naroku je Omerzujev zagovornik postregel še z zanimivo teorijo, zakaj sta slovenjebistriški cvetličarki zmotno osebno prepoznali Omerzuja kot tistega moškega, ki jima je v času, ko je že stekel sodni postopek, pod lažnim imenom Iztok Krajnc naročil in plačal dostavo vrtnic na dom oškodovanke. Po Cugmasovem scenariju sta si cvetličarki narobe zapisali ime naročnika, dejanski naročnik naj bi bil Iztok K., znanec oškodovanke. »Obdolženi ni tako infantilen, da bi se med postopkom, v katerem mu sodi sodnica Karmen Krajnc, lažno predstavljal z njenim priimkom,« je argumentiral advokat, s čimer je spravil oškodovanko v smeh in je glasno pripomnila: »Tisti Iztok je plešast!«