S kratkim »priznam« je 36-letni Jasmin Alagić odgovoril na očitke tožilstva, da je maja maskiran in oborožen z nožem oropal Petrolov bencinski servis na Celovški v Ljubljani. O bosanskem državljanu smo že pisali, ko je lani skupaj s še enim rojakom grozil in razgrajal v lokalih v Dravljah in Šiški. Na takratnem sojenju je tožilstvo predlagalo izgon iz države, tudi zaradi njegove preteklosti; obtoženi, ki je sicer pri nas v postopku za pridobitev mednarodne zaščite, je bil v BiH že obsojen zaradi lahke poškodbe in tatvine, na Hrvaškem pa zaradi ilegalnega prehoda državne meje. A se sodišče za ta ukrep ni odločilo.

Enoletno zaporno kazen je odslužil maja letos, a svobodo je užil le nekaj dni. Na zadnji majski dan ob 7.08 je namreč že ropal bencinsko črpalko – in bil ob 9.30 tudi že prijet. Koliko časa bo sedel zdaj, še ni jasno, saj mu sodnica Katarina Gabrijel - Muhič sodbe še ni izrekla. Tožilka Nikolaja Hožič je predlagala poldrugo leto zapora in petletni izgon.

V angleščini zahteval denar

Alagić je po prepričanju tožilstva ropal skupaj s 35-letnim bosanskim državljanom, ki v naši državi nima prijavljenega bivališča, Edisom Ičanovićem, ki pa je to zanikal, zato ga čaka sojenje. V obtožnici piše, da sta se okoli 6.45 pripeljala pred črpalko, da bi si jo ogledala in ugotovila, kje hranijo denar. Potem sta se odpeljala. Nekaj minut čez sedmo se je Alagić vrnil sam. S temno kapo z izrezom za oči čez obraz je stopil do prodajnega pulta, nato pa izza pasu izvlekel nož in v angleškem jeziku zahteval denar. Uslužbencu je nakazal, naj stopi v pisarno in res se je počasi pomikal tja, kjer je že bila njegova sodelavka. Ta mu je iz trezorja dala ovojnico z denarjem in ko je nato Alagić pokazal še na blagajno v prodajnem delu, mu je prodajalec dal še nekaj gotovine. Ropar je nato stekel do bloka na bližnji Litostrojski. Pred vhodom ga je čakal Ičanović; v obtožnici piše, da mu je omogočil vstop v blok, da se je lahko hitro skril pred morebitnimi zasledovalci.

Toda policisti so hitro izvedeli, kam se je zatekel (pozneje se je izkazalo, da tam neprijavljen živi). Pregledali so nadzorne kamere in ugotovili, da ga je nekdo čakal in v katero stanovanje sta se namenila. Tam so oba tudi našli, prav tako kuverto s Petrolovim denarjem. Dodaten dokaz je prispeval nacionalni forenzični laboratorij, sled, ki so jo našli na kraju ropa, je verjetno pustilo Alagićevo obuvalo.

Samo po cigarete

Petrol je prijavil 6065 evrov ukradenega denarja, v kuverti pa je bilo pet evrov manj. Alagić je na sodišču dejal, da je to vse, kar je vzel. Ičanović pa je vsakršno povezavo z ropom zanikal. Njegov zagovornik Peter Kobentar je že v ugovoru zoper obtožnico poudaril, da ni nobenega dokaza za trditev tožilstva, da sta se za rop vnaprej dogovorila. Pred bencinski servis sta se pripeljala, da bi videla, kdaj se odpre. Alagić mu je namreč rekel, da želi kupiti cigarete. A takrat je bil servis še zaprt. Ko sta se razšla, je torej mislil, da je šel res po cigarete. Pred blokom pa ga je čakal, ker Alagić ni imel ključa stanovanja.

Na Kobentarjev predlog bodo na sojenju Ičanoviću zaslišali Alagića kot pričo, kar pa lahko storijo šele, ko bo pravnomočno obsojen. Predlagal je tudi zaslišanje priče, ki je bila v stanovanju in bo povedala, o čem sta se po prihodu obtoženca pogovarjala. Sojenje Ičanoviću, ki mu je bila ta mesec že izrečena (še nepravnomočna) zaporna kazen zaradi prepovedanega prehajanja državne meje, se bo začelo sredi oktobra.