Šestintridesetletni bosanski državljan Jasmin Alagić je priznal, da je 31. maja letos oborožen z nožem oropal Petrolovo bencinsko črpalko na Celovški cesti v Ljubljani in odnesel šest tisoč evrov plena. Danes je dejanje še dodatno obžaloval in obljubil, da ne bo nikoli več počel česa takega. A gre za starega znanca slovenske, bosanske in hrvaške policije in pravosodja, saj je bil obsojen tako na Hrvaškem kot v Bosni (a zgolj na denarne kazni), pri nas pa je le tri tedne pred ropom na Celovški prestal zaporno kazen zaradi streljanja in razgrajanja po lokalih v Šiški in Dravljah.

Na prvi stopnji je bil zaradi lanskega kaznivega dejanja obsojen na leto dni zapora, sodišče pa se takrat za izgon iz države ni odločilo, a je to »popravilo« višje sodišče. Že zaradi streljanja po Šiški mu je dosodilo triletni izgon iz države. Zadeve so se za Alagića zdaj le še poslabšale. Zdaj je v priporu zaradi ropa bencinske črpalke, sodišče ga je obsodilo na leto in pol zapora, po prestani kazni pa sledi še izgon za pet let. Sodnica Katarina Gabrijel Muhič je bila pri tej kazni zelo odločna: »Zlorabili ste gostoljubje naše države!«

Slabo kaže z azilom

Prav nič ni pomagalo, da je Alagić tudi danes pred izrekom kazni jadikoval, kako ne more v Bosno, češ da ga bodo tam ubili zaradi krvnega maščevanja. Alagić je namreč med prestajanjem prejšnje kazni zaprosil za azil, na zaslišanju ob tem pa razložil, da je njegov oče v Bosni nekoga ubil, družina umrlega pa naj bi zdaj hotela ubiti njega, kar naj bi se enkrat že zgodilo, a jo je srečno odnesel.

Ministrstvo za notranje zadeve o tej prošnji še ni odločilo, Alagić prav tako ni priskrbel nobenih dokazov, da mu v Bosni res strežejo po življenju, tako da sodnica pri izreku kazni izgona te prošnje niti ni mogla upoštevati. Še več, nova kazen bo lahko odločilno vplivala na reševanje prošnje za mednarodno zaščito. Negativno, kakopak.

Glede ropa bencinskega servisa je sicer obtožen tudi Edis Ičanović, ki naj bi Alagiću najprej pomagal pri »ogledu« servisa, nato pa še pri pobegu, ko naj bi ga skril v svoje stanovanje. Ičanović je krivdo zanikal in se mu bo sodilo posebej.

Petrol bo sicer dobil povrnjenih nakradenih 6000 evrov, ki so jih policisti zasegli med aretacijo Alagića.