Ko je pred tremi tedni sodnik Tomaž Bromše predobravnavni narok za Tima Črnjaviča zaprl za javnost, je izjavil, da bo takšna odločitev morda obveljala samo za ta narok in da bo on ali kak drug sodnik, ki bi se ukvarjal s tem primerom, v prihodnje morda odločil drugače. Očitno je že takrat namigoval, da bo šel sodni spis kmalu v roke drugemu sodniku. To se je v resnici tudi zgodilo, kajti včerajšnji začetek sojenja je potekal pod vodstvom Alje Kratovac.

»Sodnik Tomaž Bromše je bil na podlagi sklepa predsednika sodišča izločen, ker je na predobravnavnem naroku zavrnil obdolženčevo priznanje krivde. Zato po določbah zakona o kazenskem postopku ne sme voditi glavne obravnave,« nam je pojasnila Olivera Cilar iz urada predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča. Na naše nadaljnje vprašanje, zakaj je sodnik priznanje zavrnil, smo dobili odgovor, da za sprejem očitno niso bili izpolnjeni zakonski pogoji. Po naših neuradnih podatkih sicer Črnjavič ni le priznal, pač pa je s tožilstvom celo že podpisal sporazum o priznanju krivde.

O zdravju in zasebnem življenju

Toda tudi senat pod novim vodstvom, ki je na včerajšnjo obravnavo že povabil psihiatričnega izvedenca dr. Dragana Terziča, je izključil javnost še pred branjem obtožnice. Tako da ni znano, kaj natančno v njej piše.

Črnjavič naj bi bil obtožen poskusa uboja in tatvine, vpleten pa je bil v incident, ki se je zgodil 18. oktobra lani okoli 19.30 v trafiki pri postaji mestnega potniškega prometa Emona na Litijski cesti v Štepanjskem naselju v Ljubljani. Policija je takrat sporočila, da je šlo za spor znancev, starih 23 in 18 let, in da je mlajši starejšega večkrat udaril z rokami po glavi ter ga z ostrim predmetom zabodel v zgornji del telesa. Po besedah prič naj bi iz kioska najprej prišel oškodovanec in okrvavljen prosil za pomoč. Za njim naj bi iz trafike stopil še en fant, menda pomanjkljivo oblečen, z nožem v rokah. Nekaj trenutkov pozneje se je že pognal v beg, stekel čez cesto in odvrgel nož. A eden od tistih, ki so nenavadno dogajanje z začudenjem opazovali, je stekel za njim in ga pripeljal nazaj. Pri kiosku je nato počakal na prihod policije.

Ta je po opravljenem ogledu 18-letnika najprej osumila poskusa uboja, nekaj ur pozneje pa sporočila, da ga bodo ovadili »samo« zaradi povzročitve lahke telesne poškodbe in tatvine. Toda tožilstvo mu zdaj poleg tatvine vendarle očita tudi poskus uboja.

»Vztrajamo pri izključitvi javnosti. Na sojenju bosta izpostavljena duševno stanje obtoženega in njegovo zasebno življenje, prav tako bo govor o okoliščinah odnosov med njim in oškodovancem,« je včeraj vztrajala Črnjavičeva zagovornica Sanja Sega iz Odvetniške pisarne Čeferin. Pooblaščenec oškodovanca Edvard Bavcon se je strinjal, tožilka Maja Ulčar pa je odločitev prepustila senatu. Ki je nato odločil, da se javnost res izključi z utemeljitvijo, da je to potrebno zaradi varstva osebnega ali družinskega življenja obtoženca.