Milan Bandić je napovedal, da bo kandidiral na naslednjih predsedniških volitvah. Vendar ne gre za Milana Bandića, župana Zagreba, ki se za to kandidaturo še ni odločil, ampak filmskega režiserja Daria Juričana, ki se je preimenoval v Milana Bandića. Režiser, znan po dokumentarcih o očetu Konzuma Ivici TodorićuGazda in Miroslavu KutliGazda: Početak, prav zdaj snema nov dokumentarec Kumek o zagrebškem županu Milanu Bandiću »starejšem«, resno pa je zastavil tudi predsedniške volitve. »Bog je prišel k meni v sanjah in mi rekel, da bi moral postati predsednik Republike Hrvaške. Bog je še rekel: Milan Bandić je rešitev in ne problem,« je dejal Bandić oziroma Juričan, ko so ga novinarji minuli teden na tiskovni konferenci vprašali, zakaj se je odločil za vstop v politiko. Pripomnil je, da je prišel širit evangelij kot videc v Medžugorju.

Boril se bo za malega skorumpiranega človeka

»Sem običajen človek, ki se bo boril za malega skorumpiranega človeka. Želim skorumpirati Hrvaško in želim, da bi bila to skupna platforma vseh Hrvatov. Prihodnost Hrvaške ni to, da se kopljejo ideološki rovi, ampak je prihodnost Hrvaške v korupciji,« je opisal rdečo nit svojega programa, ki ga je podprl tudi z ustreznimi slogani, kot so »Korupcija za vse, ne samo zanje!« (»Korupcija svima, a ne samo njima!«), »Kar koli vam bodo ponudili, vam bom jaz ponudil dvojno!« (»Što god vam ponudili, ja vam nudim duplo!«) in »Korupcija, zdaj ali nikoli!« (»Korupcija, sad il' nikad!«).

Bandić »mlajši« mora zbrati deset tisoč podpisov, da bo lahko kandidiral na volitvah. Meni, da pri tem ne bo imel nobenih težav, saj so njegova volilna baza vsi državljani Hrvaške. Če pa bi bil izvoljen, bi iz parka okoli rezidence urada predsednice naredil politični živalski vrt ter s kamerami sledil vsakemu koraku politikov. Tako bi hrvaški državljani lahko spremljali resničnostni šov s politiki v glavnih vlogah, ki bi pokazali, kako funkcionira hrvaško politično življenje.

Novo ime, novo življenje

Juričan je idejo za preimenovanje v Bandića najverjetneje dobil po slovenski trojici umetnikov Žige Kariža, Emila Hrvatina in Davida Grassija, ki so se pred leti preimenovali v Janeza Janšo. To je storil hkrati z začetkom kampanje za množično sofinanciranje svojega najnovejšega dokumentarca Kumek (Botrček). Pri preimenovanju je imel več težav zaradi mestnih oblasti v Zagrebu, a je na koncu dosegel svoje prek ministrstva za upravo in dobil tudi novo osebno izkaznico. Danes pravi, da je novo ime prineslo prijaznejši odnos ljudi do njega. »Pridem in rečem Milan Bandić, ljudje se smejijo in prihajajo do mene. Ko sem bil Dario Juričan, sem povedal ime, pa so ljudje pobegnili od mene, prekinjali telefonsko zvezo in govorili, da sem uničil Todorića.«