Naj omenim še pismo Janeza Kostrevca iz Štajerske: »Tudi sam uživam v gradnji lesenih izdelkov in naj vam zaupam, da je ena mojih najljubših rubrik vaša akcija hišk za otroke, na drugem mestu pa predstavljanje izdelkov Mizarstva Kos, ki je enostavno poezija v lesu, ki govori, kaj je vse mogoče zgraditi iz tega materiala, če imaš bogato zakladnico idej. Moj dom tudi zato ostaja moja najljubša priloga.«

Hiša med brezama

Dedek Janez Maister iz Celja je zgradil hiško za svoji dve vnukinji Islo in Sofijo. Drevesno hiško s teraso je postavil med dve brezi, načrt si je narisal v glavi in ga potem med gradnjo sproti dopolnjeval. Ko je opisoval svojo gradnjo, je posebej izpostavil pomen točnih vertikalnih in horizontalnih linij okvirja hiše, kar je pri gradnji na terenu še posebno pomembno, saj lahko neravna površina graditelja zavede, potem pa vse skupaj visi v eno ali drugo stran, trdnost je slabša in mojster ima še več dela. »Ker sem delal sam, sem si pomagal z letvami, da sem dobil horizontalno in vertikalno linijo. V tla sem zabil kovinske nosilce in vse skupaj pritrdil s konstrukcijskimi vijaki. Hišo sem impregniral in pobarval, različno tudi zaradi kontrasta. Pokril sem jo z zeleno tegolo, ki je lahka, preprosta za polaganje in se lepo vklopi med drevesa,« je zapisal.

Tegolo je polagal prvič, pomagal pa si je z navodili, ki jih je našel na youtubu, kjer je kar podrobno prikazano polaganje. »Jaz sem izvedbo malo priredil, važno je le, da funkcionalnost ostane ista. Položil sem jo skoraj do vrha, nato pa narezal tegolo po trakovih, jih prepognil po obliki slemena ter jih prekrival do konca, tako da sta žeblja vidna samo na prvi in zadnji tegoli, ostale pa sem prekril. Vidna žeblja sem nato premazal s črnim silikonom. Vsekakor pa priporočam, da pred polaganjem tegole na les položite paroprepustno folijo. Hiša je narejena, Isla in Sofija uživata, jaz pa še bolj …« je zapisal Janez Maister, ki je ob hiši postavil tudi senčno jadro, da o lesenem zajčku, ki se je naselil pod hiško, niti ne govorimo.

Športni park

Primož Jeran je za hčerko in sina naredil hiško, ki je res hiša športa. Ko so podirali star oreh, je videl priložnost za hiško na drevesu in so zato pustili dva metra debla. Hiška je trikotne oblike in ima spredaj približno štiri metre visoko plezalno steno s plezalno vrvjo (narejena je iz vodoodporne vezane plošče s plastičnimi oprimki), pod hiško pa sta skrita horizontalno postavljena lestev in peskovnik. V notranjosti je še velika tabla za pisanje in risanje. Ob hiši je naredil tudi vrvno lestev, se je pa vzpenjanje nanjo pokazalo za dokaj težko (problem je, da je po vrvni lestvi treba plezati ob strani in ne spredaj), zato je dodal še navadno lestev. Streha še ni dokončana, namerava pa jo narediti iz skodel ali celo slamnato. Ob hiši sta še gugalnici, trampolin in napet trak za hojo.

Opozorilo

Naj vas ob tem opozorimo še na nekaj. V lesenih hiškah, pod plastičnimi tobogani in na drugih igralih se kaj lahko zaredijo ose ali sršeni, zato je treba igrala občasno pregledati in osirje po potrebi odstraniti.

Miro Pucelj