Pol leta po globalnem podnebnem štrajku gibanje Mladi za podnebno pravičnost opozarja, da ne svetovni ne slovenski voditelji znanstvenih ugotovitev o okoljski krizi in nujnosti takojšnjega razogličenja družbe ne jemljejo dovolj resno, predvsem pa manjka politične volje za kakršne koli resne spremembe, ki niso zgolj kozmetični popravki.

Štrajk tokrat po vsej Sloveniji

»Zato ne mislimo več čakati na 'odločevalce', njihovo kupčkanje med interesi gradbenih in drugih lobijev na eni strani ter preživetjem človeške in drugih vrst na drugi strani,« je dejala Vesna Cesar, članica gibanja Mladi za podnebno pravičnost, ki je za 27. septembra ponovno napovedalo štrajk. »Zbrali se bomo na Trgu republike in drugod po Sloveniji. Vabimo vse dijakinje in dijake, študentke in študente ter delavke in delavce, da se nam pridružijo in pokažejo, da si želijo dostojnega življenja na čistem planetu – za vse,« še pove Cesarjeva. Podnebni štrajk bo vzporedno potekal tudi v Brežicah, Novem mestu, Mariboru, Ormožu, Kopru in Novi Gorici, organizatorji štrajka pa so v navezi tudi z drugimi kraji po Sloveniji.

Gluha ušesa dijakov

Mladi, ki so aktivni v gibanju, se zavedajo in skupno oblikujejo aktivnosti, ki jih opolnomočijo na področju aktivnega državljanstva in holističnega pogleda na podnebno krizo. »Vendar je včasih težko. Ko poskusim nagovoriti sošolce in prijatelje, pogosto naletim na gluha ušesa. Kot da ne želijo zapustiti cone obdobja oziroma izstopiti iz neke dnevne rutine, pa čeprav bi zaradi udeležbe na štrajku nekomu lahko veliko pomenil že izostanek od pouka,« razmišlja Živa Radivo, ki s svojim javnim nastopanjem postaja prava ambasadorka projekta. Žalostna, ker tudi šole praktično nič pozornosti ali učnih vsebin ne namenjajo podnebnim problematikam, poudarja, da bi prav zato morali mladi stopiti skupaj. »Zato, ker nam ne bi smelo biti vseeno, v kakšnem okolju živimo oziroma bomo živeli,« poziva aktivistka, ki omeni tudi težave glede nagovarjanja mladih k štrajku. »Na gimnaziji pozivanje k štrajku seveda ni zaželeno, zato izkoriščamo predvsem družbena omrežja,« še pove Radivova, ki verjame, da bodo do štrajka nagovorili več ljudi, kot so jih pred pol leta.

Skupaj za podnebno pravičnost

Morda tudi zato, ker vseslovensko gibanje v svoje vrste ne vabi zgolj mladih, temveč ljudi vseh generacij, saj si želijo povezati vse starostne skupine. S tem namenom so oblikovali slogan septembrskega protesta: Podnebni štrajk – skupaj za podnebno pravičnost. »Ena izmed naših vrednot je medgeneracijska solidarnost. Prepričani smo, da moramo za dosego resnih družbenih sprememb sodelovati vsi, zato iščemo in vzpostavljamo široka zavezništva s strokovnimi organizacijami, društvi, zavodi ter nevladnimi organizacijami z različnih področij,« pove Cesarjeva.

V tednih pred podnebnim štrajkom so v gibanju Mladi za podnebno pravičnost pripravili aktivnosti za najrazličnejše ljudi, tako po starosti kot po zanimanju in znanju. »V ta namen pripravljamo  interna in eksterna izobraževanja, različne akcije, se medsebojno podpiramo ipd. Kar počnemo, počnemo popolnoma neinstitucionalno in to nam daje zares širok prostor delovanja ter morje možnosti. Ključno pa je, da se učimo skozi delo, delovanje na terenu, na lastnih izzivih,« še doda.

»Skozi gibanje se učimo drugačnih družbenih odnosov, solidarnosti in povezovanja, grajenja organizacije, vse to je za skupen cilj, ki je mnogo večji od vsakega posameznika,« je pogovor sklenila Cesarjeva.