Za Nemčijo je osrednjega pomena, da preostala Evropa Italije pri tej nalogi ne pusti na cedilu, je po po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še dejal Steinmeier in se tudi zavzel za tesnejše sodelovanje med Nemčijo in Italijo glede omenjene tematike.

Italijanski predsednik Mattarella se je zahvalil Nemčiji za pripravljenost, da sprejme begunce in se zavzel za avtomatizem pri porazdeljevanju beguncev v Evropi. Za vrnitev beguncev v njihove domovine pa bi morala prvenstveno skrbeti EU, ki po oceni Mattarelle to lahko stori "bistveno učinkoviteje kot posamezne države članice".

Na Malti bo sicer v ponedeljek potekalo srečanje ministrov na ravni EU. Nemčija, Francija, Italija in Malta želijo, da bi skupaj s trenutno predsedujočo EU Finsko ter Evropsko komisijo govorili o novih pravilih za ravnanje z migranti in begunci, ki se na morju znajdejo v stiski.

Steinmeier ima v okviru obiska v Italiji na programu še pogovore z italijanskim premierjem Giuseppejem Contejem in italijanskim kandidatom za evropskega komisarja Paolom Gentilonijem. V petek bo nemški predsednik v Neaplju.

Do obiska nemškega predsednika v Italiji prihaja v času, ko se v Rimu dogaja nov politični začetek. Do Evrope kritična koalicija med Gibanjem pet zvezd in desno Ligo Matteja Salvinija je razpadla avgusta letos, od začetka septembra pa ima Italija vladajočo koalicijo med Gibanjem pet zvezd in proevropsko Demokratsko stranko.

V zvezi s tem je Steinmeier kot pohvalno izpostavil, da je Mattarelli uspelo preprečiti nove predčasne volitve, na katerih bi glede na javnomnenjske raziskave slavila evroskeptična in do tujcev sovražna Liga.

"EU in Nemčija potrebujeta Italijo, ki se prvenstveno izreka za Evropo in hkrati ima trdno voljo, da to Evropo sooblikuje," je dejal nemški predsednik in izrazil zadovoljstvo, da se je Italija pod premierjem Contejem in novo vlado ponovno pripravljena prevzeti to vlogo.

"Nemčija in Italija imata posebno odgovornost v Evropi. In ne smemo izgubiti izpred oči osnove tega skupnega projekta. To je premagovanje nacionalizma, ki je celino privedel v konflikt, vojno in uničenje," je še dejal Steinmeier.

Italijanski predsednik je izpostavil, da so odnosi med Nemčijo in Italijo na najvišji ravni.