Na srečanju stranke v Ankari je dejal, da Turčija ni dobila dovolj pomoči iz sveta, »še posebej iz Evrope«, da bi lahko še naprej zagotavljali pomoč milijonom beguncev iz Sirije. Če ne bo prišlo do vzpostavitve varnostnega območja, »bomo morali odpreti vrata«, je menil.

Turčija gosti največje število beguncev med vsemi državami. Imajo jih več kot štiri milijone, od tega 3,6 milijona iz Sirije.

Turčija hoče zdaj na severu Sirije vzpostaviti posebno »varnostno območje«, da bi tako po Erdoganovih besedah preprečili morebiten prihod »milijonov novih beguncev« sirske pokrajine Idlib.

V tej pokrajini, ki leži ob meji s Turčijo in ki je večinoma pod nadzorom sil opozicije, so vladne sile pod vodstvom predsednika Bašarja al Asada aprila sprožile veliko ofenzivo. Po ocenah Združenih narodov je v tem času pobegnilo več kot 570.000 ljudi.

Erdogan si za vzpostavitev varnostnega območja prizadeva skupaj s sirskimi Kurdi, ki jih podpirajo tudi ZDA. Ni še povsem jasno, kdo naj bi izvajal nadzor v tem območju, a v Ankari so že zatrdili, da to lahko Turčija izvaja tudi sama, če na koncu ne bo prišlo do dogovora s Kurdi.

Turčija namerava v tem območju namestiti morebitne nove begunce, Erdogan pa je napovedal še, da namerava tja preseliti »vsaj milijon« sirskih beguncev, ki so zdaj v Turčiji.