Napad naj bi se zgodil v centru za izdajo elektronskih osebnih dokumentov, ki so potrebni za udeležbo na prihajajočih predsedniških volitvah 28. septembra, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pred začetkom napada naj bi bilo v stavbi okoli 200 ljudi, od tega 80 zaposlenih.

Afganistanske varnostne sile so obkolile stavbo in se trenutno spopadajo z napadalci, ki so še v stavbi.

Talibani so danes posvarili izobraževalne ustanove oziroma učitelje in študente naj ne sodelujejo na prihajajočih predsedniških volitvah, saj v nasprotnem primeru tvegajo smrt na voliščih. Dodali so, da nočejo povzročiti smrti in finančnih izgub civilistom, učiteljem in študentom.

Volišča večinoma na šolah in univerzah

Približno osem od desetih volišč v Afganistanu je običajno na šolah in univerzah. Tiskovni predstavnik afganistanske volilne komisije Aziz Ibrahimi je dejal, da nikoli ne najemajo študentov in izobraževalnih delavcev za delo na volitvah, lahko pa ti pri tem sodelujejo prostovoljno. Poudaril je, da bodo volitve izpeljane na predviden datum in da grožnje talibanov tega ne morejo preprečiti, na spletni strani poroča agencija Reuters.

Za udeležbo na volitvah se je registriralo približno 9,6 milijona ljudi, tretjina med njimi žensk. Približno eno od dvanajst volišč verjetno ne bo odprto zaradi varnostnih groženj.

Zaradi talibanskega nasilja in brezupa med prebivalstvom bo udeležba na volitvah, na katerih se poleg Ganija za položaj potegujejo še njegov dosedanji t. i. izvršni direktor Abdulah Abdulah ter še okoli deset drugih izzivalcev, po pričakovanjih nizka.

Zmagovalec volitev bi lahko upal na pogajanja s talibani za konec dolgoletne vojne, talibani pa želijo z nizko volilno udeležbo ošibiti prihodnjega predsednika.

Trump prenehal pogajanja

Ameriški predsednik Donald Trump je prejšnji teden nepričakovano končal pogovore s tem uporniškim gibanjem iz Afganistana, katerega cilj je bil doseči dogovor, na podlagi katerega bi se lahko ameriški vojaki začeli umikati iz države. Talibani so po tem sporočili, da je prav zaradi te Trumpove odločitve njihova edina možnost nadaljnji boj.

Glavni pogajalec talibanov Šer Mohamed Abas Stanikzaj je v intervjuju za BBC vztrajal, da so pogajanja edina pot do miru v Afganistanu in ponovil, da so pripravljeni na njih. Dodal je da upajo, da bo "druga stran premislila svojo odločitev glede pogajanj". Prav tako je zagovarjal napade talibanov med mirovnimi pogovori, saj da so tudi Američani v tem času pobili več tisoč njegovih soborcev.

Talibani so v torek izvedli samomorilski napad na volilno zborovanje afganistanskega predsednika Ašrafa Ganija v osrednji provinci Parvan, pri tem pa ubili najmanj 26 in ranili najmanj 32 ljudi. Predsednik v napadu ni bil poškodovan. Prav tako pa so odgovorni za eksplozijo v Kabulu v bližini ameriškega veleposlaništva, pri tem pa ubili 22 ljudi