"Ruska stran je izpostavila potrebo po nadaljevanju pogajanj med ZDA in talibani. Ti pa so potrdili pripravljenost na njihovo nadaljevanje," je po poročanju ruske tiskovne agencije Ria novosti povedal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pričakovanja za mirovni dogovor v Afganistanu in posledični umik ameriških sil iz države so bila visoka, dokler ni ameriški predsednik Donald Trump minulo soboto na Twitterju sporočil in v ponedeljek na novinarski konferenci izjavil, da so mirovna pogajanja s talibani mrtva.

Trump je mirovna pogajanja odpovedal zaradi bombnega napada v Kabulu, v katerem je bilo ubitih 12 ljudi, med njimi ameriški vojak. Odgovornost za napad z avtomobilom bombo so prevzeli talibani. Zaradi tega je odpovedal tudi ločeno tajno srečanje predstavnikov talibanov in afganistanskega predsednika v Camp Davidu, ki naj bi se zgodila prejšnjo nedeljo.

Kljub Trumpovi odločitvi o odpovedi pogajanj je ameriški državni sekretar Mike Pompeo kasneje dal vedeti, da obstaja možnost njihovega nadaljevanja.

ZDA so se s talibani o končanju konflikta v Afganistanu neposredno pogajale kakšno leto. Washington je želel dobiti predvsem zagotovila talibanov, da Afganistan ne bo ponovno postal zatočišče za teroriste, in trajno premirje v državi. Talibani pa so želeli doseči umik ameriških in drugih tujih vojakov iz države. Pogajali se sicer le z ZDA, ne pa tudi z afganistansko vlado v Kabulu, ki jo imajo za ameriško marioneto.

Konec septembra bodo v Afganistanu potekale predsedniške volitve, ki so bile že dvakrat prestavljene, kar bi lahko botrovalo povečanemu številu spopadov med afganistanskimi silami in talibani v bližnji prihodnosti.

Rusija je že skušala vplivati na mirovna pogajanja o Afganistanu. V začetku leta je v Moskvi organizirala dve srečanji med predstavniki talibanov in političnimi predstavniki Afganistana, na katerih pa niso dosegli napredka.