Savdski kralj Salman, ki je na čelu vlade, je še izjavil, da cilj »strahopetnih napadov« ni bila samo naftna infrastruktura v državi, pač pa tudi mednarodna oskrba z nafto. Po njegovi oceni tovrstni napadi ogrožajo stabilnost regije.

Nafta infrastruktura Savdske Arabije je bila v soboto tarča napadov z droni. Odgovornost za napad so prevzeli hutijski uporniki v Jemnu. ZDA so kljub temu za napade obtožile Iran, kar je slednji zavrnil kot nesprejemljivo.

Predstavnik Hutijev je danes Savski Arabiji zagrozil z novimi napadi, če bo Savdska Arabija nadaljevala s svojo "agresijo" v Jemnu. Kdor želi zagotoviti stabilnost naftnega trga, mora koalicijo pod vodstvom Rijada prepričati, da konča blokado jemenskega naroda, je še dejal neimenovani predstavnik.

Vojaška koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je v ponedeljek objavila, da prve ugotovitve preiskave napadov na savdsko naftno infrastrukturo ob koncu tedna kažejo, da je bil napad izveden z iranskim orožjem in naj ne bi bil sprožen iz Jemna.

Vojaška koalicija pod vodstvom Savdske Arabije, ki uživa podporo Zahoda, v Jemnu posreduje od leta 2015. Uperjena je proti Hutijem, ki nasprotujejo mednarodno priznani jemenski vladi pod vodstvom Abdrabuha Mansurja Hadija. Hutiji so letos okrepili napade z droni in raketami na savdska mesta. Konflikt v Jemnu sicer številni vidijo kot nadomestno vojno med Savdsko Arabijo in Iranom.