Se britanski premier Boris Johnson šali? Se norčuje iz EU? Ti vprašanji hočeš nočeš prideta na misel po njegovem vnaprej razbobnanem, za brexitski sporazum domnevno ključnem obisku v Luksemburgu, ki je izzvenel skrajno neresno in nesmiselno, saj s seboj ni prinesel prav nič novega. Spet je samo ponavljal, kar doma ponavlja že vse od takrat, ko ga je okoli 90.000 članov konservativne stranke izvolilo za premierja 65 milijonov Otočanov.

Posebno drugi del obiska je bil zahvaljujoč Johnsonu bizaren. Po pogovorih z luksemburškim premierjem Xavierjem Bettlom je bila predvidena skupna tiskovna konferenca. Imel jo je samo Bettel – pred zastavami Britanije, EU in Luksemburga, za svojim govorniškim pultom. Za Johnsonovim pultom ni bilo nikogar. Johnson je trdil, da je bila njuna tiskovna konferenca odpovedana zaradi bojazni, da bi ju preglasili proevropski protestniki, ki so se zbrali. Glavnino med njimi so tvorili Britanci, ki živijo v Luksemburgu. Johnson je dejal (slaba šala!), da to ne bi bilo pošteno do gostitelja, ker se ne bi slišalo, kar hoče povedati. Resnica, kot se pri Johnsonu redno dogaja, naj bi bila drugačna: britanska stran je zahtevala tiskovno konferenco znotraj poslopja, kjer so potekali pogovori, luksemburška stran, ki jo je predvidela zunaj, pa je to zahtevo zavrnila. Gostitelj se ji ni odpovedal in jo je imel sam, brez gosta. Dejal je, da je brexit nočna mora in da je edina rešitev britansko sprejetje obstoječega sporazuma o odhodu.

Samo besede, nobenega predloga

»Potrebujemo več kot besede. Na pogajalski mizi ni niti enega konkretnega predloga. Potrebujemo pisne predloge. Ura teče, nehajte govoriti in delujte,« je bil na samostojni tiskovni konferenci kritičen Bettel. Johnsonu je očital, da ni s seboj prinesel nobenega resnega načrta, ki bi omogočil nov brexitski sporazum do 31. oktobra.

Johnson je medtem britanskim novinarjem nasmejan zatrdil, da je bilo opravljenega veliko dela in da so »izmenjali papirje«. EU je pozval, naj se premakne pri svojem nasprotovanju odprave »nedemokratične (severnoirske) varovalke«. Dejal je, da »obstaja dobra priložnost za sporazum« in da vidi njegovo podobo. Posebno pa je poudaril, da ne bo zahteval odložitve brexita in da bo Britanija 31. oktobra zapustila EU s sporazumom ali brez njega.

Pred pogovori z Bettlom je imel Johnson v Luksemburgu delovno kosilo z odhajajočim predsednikom evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem (nekdanjim luksemburškim premierjem).

Jima ni teknilo kosilo ali brexit ali oboje?

Na Downing Streetu 10 so malo po poldrugi uri popoldne to kosilo opisali v pičli minutki, ki ni vsebovala nič novega. V njej tudi ni bilo niti sledu o Johnsonovem »previdnem optimizmu o napredku brexitskih pogajanj«, ki ga je izrazil pred odhodom na kratko delovno kosilo z Junckerjem. Iz izjave predstavnika Downing Streeta 10 smo izvedeli samo to, da sta pregledala aktualna pogajanja« med Britanijo in EU in da je premier Johnson potrdil svojo zavezanost velikonočnemu oziroma belfastskemu sporazumu (ta je prinesel mir Severni Irski) in svojo odločenost, da doseže sporazum brez varovalke, ki bi ga britanski parlamentarci utegnili podpreti.

Predstavnik Downing Streeta 10 je tudi dejal, da sta se Johnson in Juncker dogovorila, da je treba pogovore pospešiti in da bodo srečanja kmalu potekala vsak dan. Razšla sta se brez tiskovne konference, protestniki, večinoma britanski, pa so Johnsona ob odhodu izžvižgali.

Vrhovno sodišče jutri o zakonitosti Johnsonove poteze

Ta kratka izjava predstavnika vlade ne kaže na prizadevanja Johnsonove vlade, da bi preprečila trdi brexit. Tudi v Evropski uniji pravijo, da so vsi njeni dosedanji predlogi nejasni in pomanjkljivi. Britanski parlament je prejšnji teden sicer sprejel nov zakon, po katerem mora premier zahtevati odložitev brexita, če do 19. oktobra ne bo zagotovil novega brexitskega sporazuma. Toda Johnson je tudi v Luksemburgu večkrat govoril samo o 31. oktobru. Njegovi kritiki se sprašujejo, ali torej namerava kršiti zakon in zato končati celo v zaporu, da bi izpeljal brexit na ta datum, saj utegne o tem odločati sodišče. Njegov predstavnik je na to odvrnil: »Premierjevo stališče je, da bomo spoštovali zakon, vendar vseeno odšli 31. oktobra iz Evropske unije, ne da bi se ozirali na izid (brexitskih pogajanj).« Tudi Johnson je danes dejal, da bo spoštoval zakon. To je nelogično in nezdružljivo, zato se mnogi sprašujejo, kakšen pravni trik ali zvijačo morda pripravljata Johnson in njegov štab.

V sredo je sicer nov pomemben brexitski dan: britansko vrhovno sodišče bo opravilo zaslišanje v primeru tožbe proti Johnsonovi vladi, ki je nezakonito ustavila delo parlamenta. Tako je pred tem razsodilo najvišje škotsko sodišče. Zaslišanja sicer lahko trajajo tudi do četrtka, zato razsodbe verjetno jutri še ne bo. Če bi sodišče presodilo, da je Johnson ravnal nezakonito, pa bi gotovo sledil še en politični pretres v Veliki Britaniji.